Magazin
73 ogledov

Se hišo izplača izolirati?

izolacija Shutterstock
Še pred izolacijo poskrbite za kakovostno gradnjo. Med materiali so dobri tako naravni kot umetni, najpomembneje pa je, da izolacijo prilagodite hiši.

Varčne oziroma pasivne hiše so tudi pri nas vse bolj zaželene in slovenski kupci se po besedah Nataše Jančar iz podjetja Varčna gradnja vse bolj ozirajo na to, da zmanjšajo dolgoročne bivalne stroške, kar pomeni, da so pripravljeni nekaj več denarja vložiti v kakovostno gradnjo oziroma izolacijo hiše. Ponudnikov teh storitev in vrst materialov pa je na trgu nešteto, zato se, če razmišljate o takšnem posegu, prej dobro pozanimajte o možnostih, ki se vam ponujajo.

Dobre stvari niso poceni

"Nikoli se ne odločite za prvega ponudnika, temveč obiščite vsaj tri in primerjajte njihove odgovore," svetuje Jančarjeva. "Še preden strokovnjaka sploh obiščete, si je dobro ustvariti osnovno znanje o zadevi," priporoča. Informacij je na spletnih straneh več kot dovolj, zato si vzemite nekaj časa in jih proučite. Pozorni bodite tudi na ponudbe, ki zvenijo predobro, da bi bile resnične, saj strokovnjakinja opozarja, da tudi tu velja, da kakovostne stvari niso in ne morejo biti poceni. "Bolje je, če z izolacijo počakate še kakšno leto in privarčujete še nekaj denarja za res kakovostno izvedbo," še svetuje sogovornica.

Dobri naravni in umetni

Čeprav so danes tudi pri izolaciji bolj priljubljeni naravni materiali, ti niso vedno najboljša izbira. "Vedno izhajamo iz tega, da ima vsak material pozitivne in negativne plati, kar pomeni, da moramo te lastnosti upoštevati pri odločitvi," pojasnjuje strokovnjakinja. Izbiro izolacije je treba prilagoditi objektu, saj je pomembno tudi, iz česa in kako je ta grajen.

Difuzijska prepustnost

Ena od pomembnejših lastnosti izolacijskih materialov je difuzijska prepustnost, ki nam pove, kolikšno je prehajanje vlage skozi stene. "Sloji izolacije naj bodo vedno difuzijsko odprti, kar pomeni, da vlaga iz notranjih sten lahko prehaja ven," razlaga Jančarjeva. "Ob tem je treba biti pozoren tudi na to, da če stene izolirate z nečim, kar ne prepušča vlage, je treba toliko več pozornosti posvetiti rednemu prezračevanju, s katerim poskrbite, da odvečna vlaga uide iz stanovanja, in preprečite pojav plesni," poudarja.

Vgradnja je bistvena

Z nakupom materiala pa ste po izkušnjah strokovnjakinje šele na polovici poti. Drugo polovico uspešne izolacije objekta namreč predstavlja vgradnja izbranega materiala, zato pri tem ne varčujte in delo prepustite komu, ki se na to res spozna. Tudi najboljši oziroma najdražji in pravilno izbrani materiali ob neustrezni vgradnji ne bodo uspešno opravljali svojega dela in vaša investicija bo izgubljena.

Postavite prioritete

Če ste med tistimi, ki so se odločili za gradnjo hiše in ne le okrepitev izolacije že zgrajene, preden se lotite dela, dobro premislite o svojih željah in potrebah. "Smotrno bi bilo, da bi že pri gradnji razmislili o dejanskih potrebah stanovalcev ter morda kakovostni gradnji in dobri izolaciji dali prednost pred veliko kvadraturo in neizkoriščenimi prostori," meni Jančarjeva. Navsezadnje bo tako tudi kakovost bivanja v hiši bistveno boljša.

Težave

Preden se lotite izolacije, dobro preverite, ali je hiša sploh primerna za tak poseg. "Če je v hiši prisotna kapilarna vlaga, če zamaka in torej nima hidroizolacije, je treba poskrbeti najprej za to, šele nato lahko razmišljamo o izolaciji," opozarja Jančarjeva. Za izolacijo prav tako niso primerne hiše, ki niso potresno varne.

Kakovost izolacije pa lahko bistveno znižajo tudi pri nas zelo pogosti dolgi balkoni, ki so velik toplotni most. Pasivne hiše zato takšnih balkonov nimajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.