Magazin
34 ogledov

Se vaš otrok boji teme?

Razmislite, kaj je bilo tisto, kar je otroka pripeljalo do tega strahu. Žurnal24 main
Otroci se učijo iz dejanj in reakcij svojih staršev, bratov in sester. Če se nekdo v bližini vašega otroka boji določene situacije, lahko vaš otrok ponotranji enake strahove.
Strategije soočanja s strahom
Kaj je najboljši način soočanja s strahom pred temno sobo oziroma ''sobo strahu''?
  • Najprej naj vam vaš otrok pove, kaj je v temni sobi tako grozljivega. Neposredno siljenje soočanja s strahovi ponavadi ne obrodi plodnih sadov. Če ga boste silili, naj v temni sobi ostane kljub svojim strahovom, lahko njegov strah le še okrepite.
  • Ne norčujte se iz strahov svojega otroka! Zanj predstavljajo zelo resno stvar, zato jih je potrebno tudi jemati resno. Poskušajte doseči, da bo otrok nad tem česar se boji, dobil nadzor. Ponudite mu nočno lučko z motivi, ki jih ima rad ali pa igračko, ki ga pomirja.
  • Izogibajte se stavkom kot je na primer: ''Samo dojenčki se bojijo teme.'' Bodite otroku v razumevanje in oporo, ko se bo postopno soočal s temno sobo.
  • Ko se bo vaš otrok v »temni sobi« počutil boljše, ohranjajte vašo podporo. Dajte mu vedeti, da ne boste dovolili, da bi ga karkoli poškodovalo. Vendar bodite previdni, da ne bosta spodbujanje in podpora pripeljali do prevelike odvisnosti. Otroci se namreč zelo hitro naučijo, da izrabljanje strahu pripelje do pozornosti staršev.
  • Razmislite, kaj je bilo tisto, kar ga je pripeljalo do tega strahu. Morda stres doma ali v šoli? Zelo verjetno je, da sploh ne gre za strah pred temo, temveč se vaš otrok boji, da bi vas izgubil. Ravno tako preverite katere programe na televiziji gleda vaš otrok. Nekateri lahko delujejo kot spodbujevalci otroških strahov.

Najpomembnejša je vaša ljubezen

Zapomnite si, da je mogoče večino otroških strahov razrešiti z ljubeznijo, podporo in krepitvijo otroške samozavesti. Zato dajte svojemu otroku vedeti, da je ob vas varen in da boste ob njem, ne glede na vse.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.