Magazin
178 ogledov

Sedem dejstev o dvojčkih

Dvojčki prinašajo dvojno radost in srečo, a velikokrat tudi dvojno delo. (Foto: Žurnal24 main
Prihod dvojčkov v družino pomeni dvojno radost, velikokrat pa tudi dvojno delo. Da bi se lažje spopadali s težavami, sledi nekaj dejstev o vzgoji dvojčkov.

Dobra organizacija je ključna
Že ob enem otroku se staršem življenje obrne na glavo, kaj šele, ko v družino prideta dva. Zato je ohranjanje dobre organiziranosti in reda zelo pomembno. Čeprav bo v prvih mesecih zelo težavno, stisnite zobe in poskušajte oba prilagoditi vsaj na isti urnik hranjenja in spanja. Tako vam bo za druge obveznosti ostalo enkrat več časa.

Mamice lahko dojijo oba hkrati
Novopečenim mamicam bo to na začetku morda predstavljajo nekoliko težav, a strokovnjaki trdijo, da je potrebne le veliko potrpežljivosti in usklajevanja.

Skupna posteljica
Vsaj v prvih mesecih lahko dojenčka spita skupaj. Če opazite, da je eden bolj nemiren in krati počitek drugemu, se odločite za dve posteljici. To bo bolje tudi za vaš spanec.

Težave z dihali
Dvojčki se pogosto rodijo z nekoliko manjšo težo in prej, kot bi se morali. Pri nedonošenih dvojčkih pljuča še niso dovolj razvita in kasneje velikokrat nastopijo manjše težave z dihali.

Dvojčki si delijo vse – tudi mikrobe
Pri novorojenih dvojčkih se bolezni prenašajo hitreje in veliko večja verjetnost je, da bosta dvojčka zbolela hkrati. Če v prvih tednih eden zboli za nalezljivo boleznijo, ju za kratek čas ločite.

Spodbujajte razlike
Dvojčkov nikoli ne primerjajte. Vsak otrok ima pozitivne lastnosti, ki so lahko drugačne od tistih, ki jih ima drugi. Spodbujajte oba, naučite ju neodvisnosti od drugega in zmanjšajte tekmovalni duh, ki se utegne pri dvojčkih kasneje pojaviti.

Sčasoma vzgoja dvojčkov postane lažja
Zavedajte se tudi prednosti, ki jih prinašata dvojčka. Denimo – zmeraj imata ob sebi prijatelja za igro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.