Magazin
441 ogledov

Seks med nosečnostjo

Nekatere ženske imajo med nosečnostjo odlične spolne odnose, druge slabe, nekate Žurnal24 main
Čeprav spolnost v nosečnosti ni več tabu, se ji nekatere nosečnice vztrajno izogibajo. Razlog tiči predvsem v strahu, da bo prišlo do poškodbe ploda, infekcije ali prezgodnjega poroda.

A naštetega se vam ni treba bati, če nosečnost poteka normalno. Če ginekolog nosečnici zaradi samega poteka nosečnosti spolnosti ne prepoveduje, je seks za nosečnico in njenega otroka povsem varen.

Do kdaj?
Čeprav si ginekologi niso enotni, do kdaj naj bi nosečnica imela spolne odnose, nekateri svetujejo, da se je slednjim potrebno odpovedati od 4 do 6 tednov pred porodom. Drugačnega mnenja je ginekolog in porodničar Stanko Pušenjak, ki pravi, da so spolni odnosi pri zdravi nosečnici dovoljeni do poroda.

Kdaj prenehati?
Kljub vsemu pa morajo biti nosečnice pozorne na morebitne krvavitve ali bolečine. Če te ne prenehajo, je potrebno nujno poklicati zdravnika. Ginekologi spolne odnose odsvetujejo tudi ob pospešenem krajšanju in odpiranju materničnega vratu ter ob ponavljajočih in bolečih krčih.

Strah pred infekcijo

Nekatere nosečnice se kljub dobremu počutju spolnosti zavestno odpovejo zaradi strahu pred različnimi infekcijami. Res je, da lahko spolni odnosi nekoliko povečajo možnost infekcijskih zapletov, kot so vnetje sečnice, vnetje nožnice ter vnetij na površini materničnega vratu, toda nevarnost je zelo majhna, če je maternični vrat dolg in zaprt. Kljub vsemu pa je pri spolnem odnosu priporočena uporaba kondoma.

Užitek je lahko še večji

Številne ženske zatrjujejo, da so med nosečnostjo v spolnosti uživale še bolj kot sicer. "Razlog za to je povečana prekrvavitev in vlažnost nožnice, kar povzroči še dodatno ugodje," pravi specialistka ginekologije in porodništva Darija Strah, ki dodaja, da je edino pravo zadovoljstvo, ki pomembno prispeva k radostni in zadovoljujoči spolnosti v nosečnosti, samopodoba pričakujoče mamice in sprejetost s strani partnerja.

Uživala je tudi Angelina

O spolnosti med nosečnostjo je spregovorila tudi zvezdnica Angelina Jolie, ki se je v nosečnosti z dvojčkoma veselo predajala posteljnim radostim. "Nosečnost je izvrstna za spolno življenje. Seks med nosečnostjo je zagotovo boljši tudi zato, ker moraš vklopiti domišljijo," je povedala Angelina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.