Magazin
77 ogledov

Šest pravil pasje zimske nege

pes Shutterstock
Pozimi pravilno poskrbite za tačke, dlako, ušesa in oči svojega kosmatinca. Pomagajte si z nasveti strokovnjakinje.

Mrzla in poledenela tla, posut pesek in sol so dejavniki, ki pozimi pasjim blazinicam na tačkah povzročajo največ težav. Te pogosto popokajo in bolijo in prav zaradi tega je prav, da kosmatince pred neljubo bolečino zaščitite.

Pristrizite dlako

Dlaka na tačkah naj bo kratko pristrižena, kremplji naj ne bodo predlogi. "To lahko namesto vas opravi pasji frizer ali pa vam pomagajo pri veterinarju," razlaga veterinarka Iris Selan iz Tristokosmatih. Dodaja, da se boste tako izognili umazaniji in nadležnim kepam snega, ledu in soli, ki se sicer nabirajo na tačkah.

Spiranje

Sprehod vedno zaključite s spiranjem tačk z mlačno vodo. Veterinarka svetuje, da tačke večjih psov, ki jih težko spravite v kad, dobro zdrgnete z mokro brisačo. Preden končate spiranje ali drgnjenje, se prepričajte, da ste s tačk in blazinic res odstranili vso umazanijo, sol in led. Na koncu tačke dobro osušite.

Čeveljci

Ne le modna muha, pasji čeveljci so prava izbira za vse pse, ne le za tiste, ki imajo občutljive blazinice. Izbira je res velika in ne glede na to, za katere se boste odločili, jih morate pred nakupom pomeriti na pasjih tačkah. "Čeveljci se morajo zelo dobro prilegati, da jih na sprehodu ne izgubite. Presenečeni boste, kako hitro se bo vaš kosmatinec navadil nanje in koliko časa boste prihranili z umivanjem tačk po sprehodu, še posebno če kupite takšne, ki segajo malo višje, in jih kombinirate s pasjimi nepremočljivimi gamašami," razlaga Selanova.

Ne pozabite na dlako

Po sprehodu je prav tako pomembno, da psa dobro posušite. Še posebno pri dolgodlakih psih so pozimi pogostejši prehladi in vnetja sečil, ki se pogosto pojavijo prav zaradi mokre dlake. Zaščitni plaščki so zato dobra izbira in ne le modna muha, opozarja veterinarka.

Preverite ušesa

Če se vaš pes rad valja po snegu in če ima daljše uhlje, po sprehodu poskrbite tudi zanje. "V ušesih zelo rada ostane vlage, ki lahko povzroči vnetje. Da bi se temu izognili, z vato očistite sluhovode. Če pa se kuža praska za ušesi, stresa z glavo in se "vozi" po uhljih, obiščite veterinarja, ki mu bo predpisal ustrezno terapijo," dodaja Selanova.

Razdražene oči

V vetrovnem, meglenem, vlažnem in mrzlem vremenu se lahko pojavijo tudi težave z očmi, ki so jim bolj izpostavljene pasme z izbuljenimi očmi. Če opazite, da so te pordele, z izcedkom, lahko tudi gnojnim, če si jih kosmatinec drgne s tačkami ali več mežika, oči nežno očistite s fiziološko raztopino. Če se težave ne odpravijo, obiščite veterinarja, ki bo verjetno predpisal zdravljenje z antibiotiki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.