Magazin
32 ogledov

Severjeva za Jano in Primoža

Nocoj bodo Severjeve nagrade podelili že 39-ič. (Foto: Wordpress) Žurnal24 main
V Škofji Loki so danes, ob obletnici smrti slovenskega dramskega in filmskega igralca Staneta Severja, že tradicionalno podelili nagrade za igralske dosežke.

Letošnji Severjevi nagradi za igralske dosežke v poklicnih gledališčih prejmeta Jana Zupančič iz Mestnega gledališča ljubljanskega in Primož Pirnat iz Prešernovega gledališča Kranj. Za dosežke v ljubiteljskem gledališču je žirija izbrala Ano Lavrinc iz Šentjakobskega gledališča Ljubljana, nagrado za študenta dramske igre pa prejme Blaž Setnikar.

Sklad Staneta Severja je razpisal štiri nagrade, in sicer dve nagradi za dosežke v poklicnih ter eno v ljubiteljskih gledališčih, eno nagrado pa namenja za stvaritve študentov dramske igre.

Med nominiranimi igralkami je s svojimi vlogami kot poklicna igralka žirijo najbolj prepričala Jana Zupančič iz Mestnega gledališča ljubljanskega, in sicer za vloge v matični hiši - Sugar Kane v musicalu Sugar - nekateri so za vroče, Zine v drami Tanja-Tanja, Beatrice v tragediji Cenci, kakor tudi za vlogo v predstavi Portret neke gospe novomeškega Anton Podbevšek Teatra (APT).

Med nominiranimi moškimi igralci je žirijo najbolj prepričal Primož Pirnat iz Prešernovega gledališča Kranj, in sicer za vloge Slikarja Aurela v Krleževi Ledi, Matjaža v Skubičevih Neskončno štetih dnevih, za Filatelista v Znamkah, nakar še Emiliji ter za župana v Gogoljevem Revizorju. Nagrada mu je pripadla tudi za vlogi, odigrani v SNG Nova Gorica in Gledališču Koper.

 

Za svoje delo v ljubiteljskih gledališčih Severjeva nagrada 2009 pripada letos Ani Lavrinc za vlogo Elizabeth Benneth v predstavi Šentjakobskega gledališča - Prevzetnost in pristranost v režiji Zvoneta Šedlbauerja.

 

Severjevo nagrado pa vsako leto podelijo tudi za stvaritve študentov dramske igre, ki pa je letos pripadla Blažu Setnikarju, in sicer za vlogi Hamleta in Orgona v študijski predstavi Akademije za gledališče, radio, film in televizijo - Projekt Hamlet.

Dobitnike prestižnih Severjevih nagrad za delo v minuli gledališki sezoni je izbrala strokovna žirija, ki so jo sestavljali predsednik Vinko Möderndorfer, podpredsednik Branko Šturbej ter člani Mojca Kreft, Alenka Bole Vrabec in Marko Simčič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.