Lotite se novih stvari in pripravite zelišča za dodatek jedem.
Sekljanje zelišč
Zelišča, kot so na primer drobnjak, peteršilj, strašnica, koper, kislica ali boraga preberite
in odstranite vse slabe bilke. Nato jih operite v tekoči hladni vodi. Zmočite leseno desko in nanjo
položite popivnata zelišča. S srpastim nožem jih drobno sesekljajte.
Zeliščne kroglice
K opranim, sesekljanim mešanim zeliščem prilijte vodo, premešajte tekočino skozi lijak in jo
nalijte v vrečke za ledene kroglice. Zamrznite.
Zamrznjene zeliščne kroglice iztisnite iz vrečk. Te kroglice zmešajte v vročo juho, omako ali
zelenjavo nekaj minut preden jed servirate.
Sušenje zelišč
Zelišča najprej skrbno preberite in jih temeljito operite v tekoči hladni vodi. Nato jih
močno otresite in popivnajte s papirnato brisačo.
Rešetko iz pečice pregrnite s papirnato brisačo in po njej razprostrite zelišča. V pečici jih
sušite približno uro in pol pri 50 stopinjah Celzija. Med vrata pečice zataknite kuhalnico, da
vlaga lahko uhaja iz pečice. Nato zelišča zavežite v šopek in jih obesite v suh prostor.
Zeliščne kocke
Drobno sesekljana, oprana zelišča, kot so na primer peteršilj, drobnjak, divji pelin, izop,
šatraj timijan, luštrek in rožmarin porazdelite v posodo za ledene kocke, nalijte vodo in
zamrznite. Z nožem potegnite kocke iz posode. Nato jih uporabite za začinjanje juh, solat in omak.
49
ogledov
Shranjujte zelišča
Če radi uživate v pripravi jedi od začetka do konca, potem vas bo verjetno zanimalo tudi, kako se shranjujejo zelišča, ki jih lahko dodajate raznim jedem.