Magazin
35 ogledov

Simbolni padec berlinskega zidu

Domine, ki so visoke dva metra in tehtajo 20 kilogramov, so pobarvali otroci iz
1/7
Žurnal24 main
Ob obletnici padca berlinskega zidu bodo v glavnem mestu Nemčije postavili ogromno konstrukcijo domin, ki jih bodo 9. novembra simbolno podrli.

9. novembra bo minilo 20 let od padca berlinskega zidu, ki je po koncu druge svetovne vojne razdelil državo na vzhodni in zahodni del.

Ob obletnici bodo v Berlinu postavili konstrukcijo iz pisanih domin v dolžini 1,5 kilometra. Konstrukcija bo dva dni postavljena na mestu, kjer je nekoč stal zid pred Brandenburškimi vrati. Tisoč domin v višini dveh metrov so pobarvali šolarji iz lokalnih šol.

Padec zidu bodo simbolizirale padle domine
Dvajsetkilogramske domine bodo podrli na prireditvi kot simbol padca zidu pred 20 leti. Berlinski župan Klaus Wowereit je pojasnil, da načrtujejo dvodnevni festival, s katerimi bodo zaznamovali vnovično združitev vzhodne in zahodne Nemčije. "Mislim, da nihče ne bo več postavil zidu med vzhodnim in zahodnim Berlinom. Nekateri so nasprotovali tudi naši ideji simbolne postavitve zidu, zdaj pa konstrukcijo vidijo v drugačni luči," je dodal.

Festivala se bodo udeležili tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, francoski predsednik Nicolas Sarkozy, britanski premier Gordon Brown in ameriška senatorka Hillary Clinton.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.