Magazin
33 ogledov

Simoniti in Badovinčeva na nasprotnih bregovih

Vasko Simoniti bi raje imel razstavišče kot muzej sodobne umetnosti. Žurnal24 main
Na 14. seji nacionalnega sveta za kulturo je beseda tekla o tem, ali naj ima Slovenija v prihodnje muzej sodobne umetnosti ali pa naj se odpre razstavišče s spreminjajočimi se vsebinami sodobne umetnosti.

Medtem ko direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac zagovarja prvo možnost, je minister za kulturo Vasko Simoniti bolj naklonjen razstavišču. 

Pobudnica točke dnevnega reda Muzej sodobne umetnosti in Zbirka 2000+ Renata Salecl je v uvodu dejala, da vprašanje in z njim povezan problem, čemu naj bi bili namenjeni prostori na Metelkovi 22, ki jih je v upravljanje dobila Moderna galerija, traja že več let.

Moderna galerija naj bi imela na Metelkovi dodatne prostore: knjižnico, restavratorski center, pisarne, hkrati pa naj bi bila tudi koordinator razstavišča. Badovinčeva meni, da je zgolj koordinatorska vloga za Moderno galerijo podcenjujoča, zagato pa vidi tudi v tem, da je formalno-pravni status razstavišča nejasen.

Čeprav so na seji sprejeli sklep, da sta za Ljubljano potrebna tako muzej sodobne umetnosti s stalnimi zbirkami kot tudi razstavišče, ostaja veliko vprašanj še vedno odprtih.

Saleclova je zato predlagala, "da se stvari premaknejo z mrtve točke". Ministru Simonitiju se zdi odprtje razstavišča na Metelkovi, ki bi ga programsko vodila skupina strokovnjakov, dobra rešitev.

Badovinčeva je ob tem opozorila, da Moderna galerija, kjer bo kmalu stekla obnova, poseduje vsega 4000 kvadratnih metrov prostora, ki obsega tudi knjižnico, pisarne in restavratorski prostor. Tudi po obnovi ne bo razstavni prostor nič večji, problem ostaja: v fondu galerije se nahaja kar 17.000 artefaktov, razstavijo pa lahko le en odstotek.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.