Magazin
2 ogledov

Šiška gosti Marcusa Millerja

9. novembra v bo Kinu Šiška nastopil bas kitarist Marcus Miller. S Christianom S Žurnal24 main
Novembra bo v Ljubljani nastopil legendarni glasbenik in producent Marcus Miller, znan po sodelovanju z Milesom Davisom. A je to le eno izmed njegovih ustvarjalnih obdobij.

Vendar vsekakor zelo pomembno obdobje. Multiinštrumentalist, skladatelj in producent Marcus Miller je z Milesom Davisom ustvarjal vse od leta 1981 do 1991 in z mojstrom trobente soustvaril The Man with the Horn, We Want Miles, Star People, Tutu, Music from Siesta in Amandlo. Zato njegov repertoar, ki ga bo predstavil v Kinu Šiška, ne bo presenečenje. S Christianom Scottom na trobenti, Alexom Hanom na saksofonu, Federicom Gonzalesom Peno na klaviaturah in Ronaldom Brunerjem na bobnih bo predstavil Tutu Revistited – The Music of Miles Davis (Glasba Milesa Davisa op. p.).

 
 

Vedno želim ustvarjati v ravnotežju, usklajujem RnB, jazz in funk ter filmsko glasbo, to je odraz dogajanja v svetu. Rad se lotim glasbenih izzivov, s katerimi rastem in postajam vedno boljši.

Marcus Miller

 
Rojeni Newyorčan
Dobitnik nagrade grammy za najboljši sodobni jazz album leta 2001 Marcus Miller se je rodil leta 1959 v Brooklynu, New York. Izhaja iz glasbene družine, oče je bil cerkveni organist in zborovodja, družinsko deblo si Marcus deli tudi z izjemnim jazz pianistom Wyntonom Kellyjem, ki je igral v zasedbi Milesa Davisa v 50 in zgodnjih 60 letih.

Multiinštrumentalist
Kazal je zanimanje za vse vrste glasbenih zvrsti, pri 13 letih je igral klarinet, klavir in bas kitaro, začel je tudi skladati in aranžirati svojo glasbo. Njegova največja ljubezen je bila bas kitara, s katero je pri 15 že redno nastopal v različnih zasedbah po New Yorku. Igrati in skladati je začel za flavtista Bobbija Humphreyja ter klaviaturista Lonnieja Listona Smitha.

V naslednjih letih je postal zelo zaželen in iskan studijski glasbenik, sodeloval je z Aretho Franklin, Roberto Flack, Groverjem Washingtonom Jr., Luthrom Vandrossom, Bobom Jamesom in Davidom Sanbornom.

Miller je več kot 20 let sodeloval tudi z RnB legendo Lutherjem Vandrossom. "Spoznala sva se leta 1979 v zasedbi Roberta Flacka in se takoj ujela, saj sva bila oba zelo resna glede glasbe," pravi Miller. Marcus je kot producent in skladatelj prispeval številne hit skladbe k Vandrossovemu repertoarju, med drugim tudi pesem The Power of Love, ki je bila leta 1991 nagrajena z  grammyjem za najboljšo RnB pesem leta.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.