Magazin
43 ogledov

Škodljive sestavine v otroški kozmetiki

Prvo leto zadostuje voda – izogibajte se uporabi šamponov za lase in milom za um Žurnal24 main
Neuporaba kozmetičnih sredstev je zaradi občutljive kože, nagnjene k infekcijam in izsušitvi, priporočljiva pri novorojenčkih, kozmetičnim izdelkom za dojenčke pa se je dobro izogibati vse do prvega leta.

Pri izbiri šampona za lase bodite pozorni, da je ta pH nevtralen (okoli pH 5,5), kar je označeno na embalaži izdelka. Modernejša alternativa šamponom so sindeti, ki kožo očistijo, ne da bi jo pri tem izsušili, primerni pa so tudi za občutljivejšo kožo in kožo z ekcemi. V prvem letu starosti se je dobro izogibati tudi penastim kopelim, saj te pogosto vsebujejo detergente, ki uničujejo koristno bakterijsko floro kože in iz nje izperejo zaščitni kiselkast sloj. Peneče kopeli se pogost razlog tudi za pojav vaginitisa in vnetja sečnih poti pri dojenčkih.

Kozmetiko izbirajte previdno

Preden se odločite za nakup kozmetike za nego otroške kože, preverite, če ta vsebuje sestavine, ki za nego občutljive kože niso priporočljive, dobro pa se je držati pravila in izbrati takšne izdelke, ki vsebujejo čim manj kemijskih sestavin. Čeprav je na policah vse več tako imenovanih naravnih kozmetičnih izdelkov, pa na dekleracijo ne pozabite pogledati tudi pri njih – velikokrat se zgodi, da izdelki kljub oznaki naravno vsebujejo kar nekaj kemijskih sestavin.

Škodljive sestavine
Za lažji nakup si izpišite seznam sestavin, ki v otroški kozmetiki ne bi smele biti. Čemu se je torej dobro izogniti?

  • izogibaje se dodatkom umetnih barvil in parfumov – DEA, TEA,
  • visoko alergenim konzervansom, kot so paraben, quaternium 15, imidazolidinil urea,
  • v kozmetiki za otroke nimajo kaj iskati tudi mentol, pepermint in citrus,
  • pri dojenčkih bodite pazljivi, da so zaščitne kreme proti sončnim žarkom narejene na mineralni bazi in ne na kemijski,
  • izogibajte se mineralnim oljem in lanolinu,
  • za uporabo manj priporočljivi pa so tudi agresivni antibakterijski šamponi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.