Magazin
47 ogledov

Skrite nevarnosti doma

Poglejte svet z otrokove perspektive in preprečite male nevarnosti, ki ste jih m Žurnal24 main
Čeprav je dom varno zavetje, požari, utopitve, zadušitve, zastrupitve in padci predstavljajo poškodbe, ki so eden najpogostejših razlogov za smrtnost otrok do 20 let, kaže ameriška raziskava.

Raziskovalci so preiskovali statistiko smrti, ki so jih povzročile poškodbe v ZDA, in ugotovili, da se smrtno poškodujejo predvsem otroci v starosti štirih let in manj, smrtnost pa je tudi večja pri fantkih. V ZDA vsako leto doma umre skoraj tri tisoč otrok.

Svoje družinsko gnezdece preventivno preglejte in zaščitite potencialne nevarnosti, ki so sicer zelo zanimive za mlade nadebudneže. Včasih je dobro pogledati z njihove perspektive (torej z njihove višine), saj boste morda opazili stvari, ki so za vas samoumevne, z žabje perspektive pa se odkrije povsem nov svet.

Čeprav popolne varnosti nikoli ne morete nikjer zagotoviti, so raziskovalci preučili nekaj dejavnikov, ki so povzročili poškodbe in našteli nekaj ukrepov, ki bodo pripomogli k večji varnosti doma. Seveda boste morali te tekom let prilagajati.

Kuhinja.
Namestite posebne zapahe na vratca omar, ki preprečujejo, da bi malčki prosto raziskovali posode, aparate in ostre predmete. Na štedilnik namestite posebne plošče, ki ne prevajajo toplote, in raje kuhajte na zadnjih kuhališčih. Ročaji ponev naj bodo obrnjeni stran od roba. Čistila in ostala kemična sredstva naj bodo na mestu, ki ga otrok ne doseže. Pomivalni stroj naj bo vedno zaprt, prav tako smeti. Visoki stoli morajo imeti ustrezno zaščito

Kopalnica. Otrok naj ne bo sam v banji, na dno banje ali tuša pa namestite protidrsne podlage. Malček naj nima možnosti zaklepanja vrat. Zdravila naj bodo vedno pod nadzorom, pa čeprav gre za prehranske dodatke. Saj veste, da morajo malčki vse dati v usta. Manjše predmete, katere bi lahko pogoltnil, odstranite z vidnega mesta na varno. Mednje spadajo kovanci in nakit.

Vrata. Varnostna kljuka naj bo na vratih, za katera malček nima vstopa. Lahko pa na vrata namestite zvončke, da boste vsaj slišali, kje otrok raziskuje. Prav tako namestite otroška vrata na stopnice, da preprečite morebitne padce. Pohištvo naj bo čim bolj stran od oken, da ga ne uporabijo kot lestve ali stopnice. Skrijte kable in vrvice od rolet, saj se otroci z njimi lahko zadušijo.

Vtičnice. Večna nevarnost in vabljivost za malčke. Zavarujte in skrijte podaljške, vtičnice zaščitite s pokrovčki ali s kosi pohištva. Žice speljite v posebne kanale ali pod preproge.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.