Magazin
33 ogledov

Skrivnost srečnih mam

Najbolj vzdržljivi morate biti v otrokovih "pleničkastih letih". Žurnal24 main
Zakaj nekatere mame kar žarijo od sreče in zadovoljstva? Mislite, da jim je vedno postlano z rožicami ali intuitivno uporabljajo majhne trike?
Paradoks sreče
Ključni razlog za razhajanja v mnenju psihologov in mam je skrit v selektivnem spominu. Ko psihologi mame sprašujejo, ali rade preživljajo čas s svojimi otroki, se te vedno spomnijo le lepih trenutkov in zato vedno odgovorijo pozitivno. Drugače pa se odzovejo, ko se jih spomni na različne dnevne procedure, med katerimi je seveda sestavni del tudi konflikt z lastnim otrokom zaradi takšnih ali drugačnih stvari.

Zakaj so torej mame tako srečne?
Skrivnost se skriva v dojemanju materinskega poslanstva. Obstajajo namreč občutki zadovoljstva in občutki sreče – pri slednjem gre za občutje širšega poslanstva materinstva. Zato mame kljub mnogim napornim trenutkom čas s svojimi otroki še vedno dojemajo kot zelo srečen. 

 

Ohranjajte lepe spomine žive. © iStockPhoto

 

Zapomnite si lepe trenutke
Eden od načinov negovanja lepih trenutkov je zagotovo ta, da si vzamemo čas za njihovo pomnjenje. Zjutraj si vzemite deset minut in se med pitjem kave spomnite, kaj vse vas v življenju osrečuje. Vsako uro v svojem življenju lahko osmislite iz višje perspektive. Uživajte v širokem nasmehu in nagajivih pogledih svojega malčka. O svoji sreči pa se lahko pogovarjate tudi s prijatelji in jo tako podaljšate in utrdite.

Imejte dolgoročni načrt
Če imate v glavi dolgoročen načrt, imajo vse stvari v življenju večji smisel. Vi ste lahko bolj potrpežljivi in si dovolite uživati v lepih trenutkih s svojim otrokom. Ker otroci zelo hitro rastejo, se morate zavedati, da bo vsaka faza precej hitro minila. Zakaj si ne bi dovolili tega užitka? Kadar je težko in imate preveč dela, pa si predstavljajte, kakšno bi bilo vaše življenje brez otrok. Bilo bi pusto, dolgočasno in prazno. Zato se na vsake toliko splača stisniti zobe.

Vzpostavite stik s partnerjem
Ključ do srečnega materinstva je zagotovo podporna skupina, ki jo predstavljajo vaši prijatelji in družina. Osrednji del te podporne skupine pa mora biti vaš partner. Zelo pomembno je, da s partnerjem ne nehate komunicirati – še zlasti se morate za to potruditi v prvih letih otrokovega življenja oziroma v tako imenovanih pleničkastih letih, ki so za zakonca najbolj naporna. Ne morete si reči: "S partnerstvom se bom ukvarjala pozneje." Pomembno je, da s partnerjem odnos gradita tudi v najbolj napornih letih. Potrudita se, da bosta čim več skupaj. Lahko recimo skupaj nakupujeta, tečeta in nenazadnje odideta na romantično večerjo. Zaupajta si težave, tako jih bosta tudi lažje prebrodila.

 

Preberite še:

Katero ime pristoji vašemu malčku?

Kako hitro raste novorojenček?

Na nosek obvezno sončna očala!

Bodite hvaležni
Če se vsak dan zahvalite za srečo, ki vam je bila dana, to na vaše razpoloženje vpliva kot pravi podpihovalec sreče. Vsak dan se spomnite vsaj treh stvari, ki so vas osrečile. Strokovnjaki pravijo, da takšno početje po dveh tednih prinese bistveno izboljšavo razpoloženja. Seveda boste še vedno imeli tudi svoje slabe dneve. Kljub temu pa verjetno ne boste razmišljali, da je zaradi tega z vami nekaj narobe. Bolj ko se boste usmerili v pozitivno mišljenje, hitreje boste ugotovili, koliko sreče je dejansko pod vašim vplivom. Srečo sestavljajo tri stvari: uživanje, zadovoljenost in izpolnitev. Materinstvo ponuja vse tri komponente, in to kar naenkrat!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.