Magazin
85 ogledov

Skrivnosti Daljnega vzhoda

Naj bo vaš obrok zdrav! Žurnal24 main
Po mnenju nekaterih kuharskih mojstrov za pravi izvirni kuhinji veljata samo kitajska in francoska. V čem je kitajska torej nekaj posebnega?

Kitajska kuhinja velja za eno od najbolj zdravih, saj po rižu in ostalih zanjo značilnih sestavinah organizem ostane vitkejši in odpornejši. Svetovna kitajska kuhinja se sicer razlikuje od lokalnih različic. Pri nas je namreč prilagojena evropskemu okusu.

Začimbe in dodatki
Ko govorimo o kitajski kuhinji, preprosto ne moremo mimo mariniranja, ki je zanjo zelo značilno. Načeloma velja, da so kitajske začimbe bolj blage, čeprav imajo na nekaterih predelih tudi rahlo pekočo hrano. Njihova zaščitna znamka je sojina omaka, brez katere ne mine skoraj noben obrok. Omaka je rjava in slana, zato se dobro poda h kuhanemu rižu. Posebnost njihove kuhinje je tudi jedilni škrob iz tapioke, riža ali koruze.

Testenine in riž
Posebnost, ki izvira iz kitajske kuhinje, so prozorni špageti iz riževe ali mungove moke. Špagete pred kuhanjem namočijo, včasih pa jih celo ocvrejo. Druga priloga, ki je ne smemo pozabiti, pa je seveda riž, simbol življenja in plodnosti. Riž so navadno položili na košček odišavljene zelenjave ali mesa, če že zraven niso postregli drugega. Skuhajo ga tako, da na eno merico riža vzamejo eno merico in pol vode. Voda nato vre pri visoki temperaturi, dokler večina ne izhlapi. Riž po tem dušijo še dvajset minut na majhnem ognju.

Vok
Osnovna posoda za kuhanje kitajske hrane je seveda vok, ki pomeni skledo za kuhanje. Ima zaokroženo dno. Hrano v voku zlahka zmešajo, saj nima robov. V voku hrana obdrži tudi veliko dragocenih vitaminov in mineralov. Razrezana hrana, ki je prav tako značilna za kitajsko kuhinjo, je v njem tudi hitreje pečena.

Vzemite si čas
Kitajske jedi jejte počasi. K temu lahko pripomoreta tudi paličici, ki služita kot jedilni pribor pri kitajski hrani. Eno položite med prstanec in palec. S spodnjim delom palca in zgornjim delom prstanca jo potisnite tako, da leži čvrsto v roki. Drugo paličico primite z zgornjimi deli palca, kazalca in sredinca.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.