Kitajska kuhinja velja za eno od najbolj zdravih, saj po rižu in ostalih zanjo značilnih sestavinah
organizem ostane vitkejši in odpornejši. Svetovna kitajska kuhinja se sicer razlikuje od lokalnih
različic. Pri nas je namreč prilagojena evropskemu okusu.
Začimbe in dodatki
Ko govorimo o kitajski kuhinji, preprosto ne moremo mimo mariniranja, ki je zanjo zelo
značilno. Načeloma velja, da so kitajske začimbe bolj blage, čeprav imajo na nekaterih predelih
tudi rahlo pekočo hrano. Njihova zaščitna znamka je sojina omaka, brez katere ne mine skoraj noben
obrok. Omaka je rjava in slana, zato se dobro poda h kuhanemu rižu. Posebnost njihove kuhinje je
tudi jedilni škrob iz tapioke, riža ali koruze.
Testenine in riž
Posebnost, ki izvira iz kitajske kuhinje, so prozorni špageti iz riževe ali mungove moke.
Špagete pred kuhanjem namočijo, včasih pa jih celo ocvrejo. Druga priloga, ki je ne smemo pozabiti,
pa je seveda riž, simbol življenja in plodnosti. Riž so navadno položili na košček odišavljene
zelenjave ali mesa, če že zraven niso postregli drugega. Skuhajo ga tako, da na eno merico riža
vzamejo eno merico in pol vode. Voda nato vre pri visoki temperaturi, dokler večina ne izhlapi. Riž
po tem dušijo še dvajset minut na majhnem ognju.
Vok
Osnovna posoda za kuhanje kitajske hrane je seveda vok, ki pomeni skledo za kuhanje. Ima
zaokroženo dno. Hrano v voku zlahka zmešajo, saj nima robov. V voku hrana obdrži tudi veliko
dragocenih vitaminov in mineralov. Razrezana hrana, ki je prav tako značilna za kitajsko kuhinjo,
je v njem tudi hitreje pečena.
Vzemite si čas
Kitajske jedi jejte počasi. K temu lahko pripomoreta tudi paličici, ki služita kot jedilni
pribor pri kitajski hrani. Eno položite med prstanec in palec. S spodnjim delom palca in zgornjim
delom prstanca jo potisnite tako, da leži čvrsto v roki. Drugo paličico primite z zgornjimi deli
palca, kazalca in sredinca.
85
ogledov
Skrivnosti Daljnega vzhoda
Po mnenju nekaterih kuharskih mojstrov za pravi izvirni kuhinji veljata samo kitajska in francoska. V čem je kitajska torej nekaj posebnega?