Magazin
20 ogledov

Slike Miroja in Picassa na dražbi

Obiskovalka strmi nad mojstrovino. Žurnal24 main
Na dražbi v Parizu bodo 21. decembra ponudili deset slik, dela Picassa, Juana Grisa, Legerja in Miroja, med katerimi je Mirojeva ocenjena na sedem milijonov evrov.

Slike so bile 40 let shranjene v bančnem trezorju, je sporočila avkcijska hiša Aguttes. Vrednost vseh desetih slik, med katerimi sta tudi deli Henrija Laurensa, je ocenjena na 13 milijonov evrov, je na četrtkovi novinarski konferenci povedal cenilec Claude Aguettes.

Slike izhajajo iz zbirke Andrea Lefevrea, nekdanjega bankirja in velikega mecena iz prve polovice 20. stoletja. Okoli 270 del iz te zbirke se je raztreslo naokoli, saj so jih v letih 1964-1967 prodali na več dražbah v Parizu, kar je bil tedaj velik dogodek. Prva dražba del iz omenjene zbirke je znana tudi po tem, da je bilo v Franciji dela tedaj prvič mogoče dražiti prek telefona.

Slike že dvajset let niso videle belega dne
Bankirjevi dediči so zase obdržali deset slik, ki so jih v 60-ih in 70-ih letih izmenično obešali na zidove svojih bivališč. Zadnjih dvajset let pa slike niso videle belega dne, je pojasnil Aguttes, kar tudi priča o njihovi izjemni vrednosti.

Miro je svojo sliko Modra zvezda (Blue Star) iz leta 1927 označil za "ključno platno svojega opusa". Ocenjena je na pet do sedem milijonov evrov, kar jo uvršča med najdražje umetnine na letošnjih dražbah v Franciji. Druga slika tega nadrealističnega slikarja, Ptica iz leta 1926, je ocenjena na 2,5 do 3,5 milijona evrov.

Picassov akvarel "Absint (1902-1903): portret pesnika Cornutyja", na katerega hrbtni strani je pismo pesnika Maxa Jacoba portretirancu, je ocenjen na 1,5 do 2,5 milijona evrov. Sliko Kitarist (Le Joueur de Guitare, 1918 - Arlequin a la guitare) pa utegnejo prodati za 1,5 do dva milijona evrov. Vrednost ostalih slik se giblje med 30.000 in 350.000 evrov.
Slike bodo od 10. do 12. decembra razstavljene v New Yorku, nato pa v Parizu od 15. do 20. decembra. Katalog je dostopen na spletni strani dražbene hiše Aguttes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.