Magazin
24 ogledov

Slovenci dobili pregled zgodovine Judov

Žurnal24 main
Pri Celovški Mohorjevi družbi so izdali knjigo Kratka zgodovina Judov Klemna Jelinčiča Boete.

Avtor poudarja, da imamo sedaj tudi Slovenci vpogled v pomemben del svetovne zgodovine, saj je bila do sedaj slovenščina edini evropski jezik, v katerem še ni bilo napisane zgodovine Judov.

Klemen Jelinčič Boeta je v Kratko zgodovino Judov prelil tudi svoje izkušnje študija in življenja v Izraelu. © Urad za droge

 

Knjiga na 400 straneh prinaša razmeroma kratek pregled 3000-letne zgodovine Judov. Gre za splošno besedilo, ki ne vsebuje analiz določenih dogodkov, pač pa podaja pregled vseh obdobij. Avtor je hkrati želel uvesti kritični pristop sodobnih znanosti, predvsem v zvezi z vprašanji bibličnega obdobja in bibličnih oseb, kot so denimo David, Salomon, Mojzes. Njegov glavni vir je učbenik, ki je izšel pri Harvard University Press, njegovo vsebino pa je kritično presodil s pomočjo današnje zgodovinske stroke in informacij iz dvajsetih različnih knjig, ki lokalno raziskujejo Jude.

Osmino knjige, okoli petdeset strani, je namenil zgodovini Judov na slovenskem ozemlju, vir podatkov je njegov doktorat. Pisal je o obdobju pozne antike, srednjega veka, Trsta in Gorice v baroku, Jugoslaviji, pa tudi o holokavstu. Po njegovih podatkih naj bi bilo v Sloveniji še približno 150 pripadnikov judovske skupnosti ter več kot 1000 Slovencev, ki imajo judovske korenine.

Jelinčič Boeta pravi, da se je o pomembnosti posameznih tem odločal subjektivno. Tako holokavstu ter Izraelu namenoma ni posvetil veliko pozornosti, "saj je bilo o teh tematikah že veliko napisanega" , zato pa je več pozornosti namenil stvarem, ki so "manj znane oziroma na novo odkrite" . V knjigi je opisan tudi celoten proces nastajanja države Izrael in izraelsko-palestinski konflikt.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.