Magazin
36 ogledov

Slovenija si bo nadela masko

Ljubljana 09.02.2010 MOL, Jankovic, kurenti, odgajanje zime, Foto: Dejan Mijovic Ljubljana 09.02.2010 MOL, Jankovic, kurenti, odgajanje zime, Foto: Dejan Mijovic
Pustovanja 2013. Takšna in drugačna danes, jutri in v torek po vsej državi.

Medtem ko politikom maske padajo, pa si jih bomo danes, jutri in v torek nadeli navadni državljani. Pust je tu in po vsej državi bodo potekale številne maškarade. Zaščitni znak slovenskega pusta je kurent, zato ne bo manjkalo niti kurentovanj – in to ne samo na Ptuju, od koder ta ljudski običaj izvira. Ob 10.30 bodo kurenti denimo obiskali tudi Ljubljanski grad in tako začeli Zmajev karneval, ki se bo od 11. ure nadaljeval v središču prestolnice.

Tradicionalna pustovanja na prostem

Na Ptuju se bo jutri na Mestnem trgu ob 13. uri začela že 53. pustna in karnevalska povorka, osrednji dogodek kurentovanja. Na povorki se bo v svojih opravah, kreacijah in koreografijah ter doživljanju karnevalskega duha predstavilo več kot štiri tisoč udeležencev iz Slovenije, Hrvaške, Belgije, Srbije, Makedonije, Grčije in Nemčije.

Nocoj pa bo ob 20. uri tradicionalni ptujski Veliki karnevalski bal, ki ga vsako leto obišče več tisoč ljudi. V Cerknici pa bodo današnji ples v maskah namenili otrokom – največja otroška maškarada z animatorji in glasbenimi gosti bo potekala med 15. in 18. uro v Športni dvorani Cerknica.

Veliki tradicionalni karneval pa se bo v Cerknici po mestnih ulicah začel jutri ob natanko 12.32, ko vas bodo pričakali čarovnice in Butalci. Jutri se bo med 14. in 17. uro v okviru 5. Istrskega karnevala odvila tudi 3. Portoroška pustna povorka, ki jo boste lahko spremljali od Lucije do Portoroža.

Že 58. pustni karneval pa bodo imeli ob 14. uri v Mežici že danes. Ta bo potekal na glavni cesti skozi mesto z začetkom pred občino. Jutri ob 14. uri bodo svoj že 23. pustni karneval začeli na Viru pri Domžalah – potekal bo po Bukovčevi ulici od papirnice Količevo do Športnega parka Vir. Letos zaradi pomanjkanja finančnih sredstev pustnega karnevala ne bo v Ribnici – v torek bo organiziran zgolj sprevod otroških mask.

Zvečer v maskah na klubske zabave

Za željne bolj večernih klubskih zabav v maskah pa bo najpestreje v Ljubljani. Eno od najekstravagantnejših bo nocoj v klubu Euforia pripravila transdiva Salome, rockerji boste na svoj račun prišli v Orto baru, nostalgiki v Gala hali na Pustni slovenski popevki, ljubiteljem rock 'n' rolla bodo v kavarni Sputnik pričarali 50. in 60. leta, v klubu K4 vas bo zabaval Pustni Smetnjak z didžejskim kolektivom Snuff Crew, v Thai inn pub zvečer vabijo vse maškare, ki rade plešejo na pesmi iz 80. in 90. let, geji in lezbijke pa bodo ples v maskah organizirali nocoj v klubu Tiffany na Metelkovi

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.