Magazin
10 ogledov

Slovenke so za hipogamijo

uspeh, ženska Shutterstock
Časi se spreminjajo tudi pri nas. Slovenke so pozabile na pravljico o princu na belem konju. Sedaj je čas za hipogamijo.

Ženske se vse pogosteje poročajo z moškimi, ki so manj izobraženi od njih, imajo slabšo službo z nižjo plačo in so slabše uvrščeni na družbeno lestvico, je pokazala demografska raziskava, ki so jo naredili na univerzi v Barceloni. V raziskavo je bilo vključenih 56 držav, med njimi tudi Slovenija.

Raziskava je pokazala, da so ženske bolj izobražene od moških, da se tradicionalna družina umika v ozadje, vse večji trend pa postaja hipogamija - ko se ženske poročijo s partnerjem, ki je manj izobražen od njih. To naj bi po poročanju Daily Maila veljalo v večini držav od Evrope do Južne Afrike pa tudi v arabskih državah, kot je Jordanija. Žensk z univerzitetno izobrazbo je vse več, zato raziskovalce dejstvo, da se ženske poročajo z manj izobraženimi moškimi že v 21 državah, ki so bile zajete v raziskavi, ni presenetilo.

Med države, kjer je število študentk višje kot število študentov in kjer je trend hipogamije že v ospredju, se je poleg Francije, Jordanije, Španije in Mongolije uvrstila tudi Slovenija.

"Do zdaj je v tradicionalnem odnosu heteroseksualnih parov dominiral vzorec, ko so se ženske poročale z moškimi z višjo stopnjo izobrazbe, v zadnjih letih pa je lažje dostopno šolanje za ženske ta model spremenilo," razlaga vodja študije Albert Esteve in dodaja, da je hipogamija vse pogostejša oblika sodobnega partnerstva. To naj bi se kazalo tudi v času krize, ko ženske vse pogosteje finančno oskrbujejo celotno družino.

Komentarjev 2
  • se_eden 18:18 02.november 2012.

    stara resnica. oficirska plača in vojnički...

  • zdrej 14:38 02.november 2012.

    Drahi novinarji, Ma kej se hreste?Ma kej pomeni beseda hipogamija? Ma bumo wse namesto vas djelali?