Magazin
177 ogledov

Slovenski dokumentarec o jugoslovanski osvojitvi Lune

Tito in JFK Profimedias
Houston, imamo problem! Objavljen je uvodnik za film mladega slovenskega režiserja Žige Virca, ki ga je pod svoje okrilje vzel sloviti HBO. Dokumentarec skuša odgovoriti, ali so Američani resnično pristali na Luni s pomočjo jugoslovanskega raketnega programa. Premiera bo na slovitem festivalu Tribeca.

Žiga Virc je mlad, a že dobro uveljavljen novomeški režiser, nase pa je opozoril že leta 2009 z igranim dokumentarcem Trst je naš!. Sedaj mu je uspel še veliko večji met, saj je na Facebooku objavil, da je končno dokončan njegov največji projekt doslej, dokumentarec o jugoslovanskem tajnem vesoljskem programu, ki pa je že takoj vstopil na mednarodni filmski podij.

Kaj pravi zgodba?

Takratne jugoslovanske oblasti naj bi že 1948. leta na podlagi tajnega dnevnika slovenskega raketnega znanstvenika Hermana Potočnika Noordnunga začele vesoljski program. O tem se je sicer že velikokrat govorilo, a zgodba gre od tu še korak naprej. 

Program naj bi uspešno razvijali več let, a je bila glavna ovira denar. Nato je za časa ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja jugoslovanski diktator Tito - tako pravi zgodba dokumentarca - program oziroma njegove dosežke prodal Američanom, kar potrjuje tudi za zdaj še neimenovani jugoslovanski znanstvenik, ki sodeluje v dokumentarcu. V napovedniku znanstvenik celo prizna, kako je potvoril številne skice in izračune, da bi bil jugoslovanski program deloval za boljšega kot je bil v resnici. 

Srce programa naj bi bil tajni letalski kompleks Željava pri Bihaču v današnji BiH. Dokumentarec trdi, da so na podlagi jugoslovanskega programa Američani lahko izvedli uspešen let na Luno, kar naj bi bil tudi eden od razlogov za tako dobre odnose med ZDA in komunistično Jugoslavijo v 60. letih, a hkrati ena najskrbneje varovanih skrivnosti hladne vojne. 

Odnosi pa so očitno v 70. letih skrenili s poti, saj se uvodnik zaključi z besedami takratnega ameriškega predsednika Richarda Nixona: "Zbrisali bomo te jugoslovanske k... sinove z Zemlje. Resno mislim!".

Dokumentarec Houston, problem imamo! je žirija uglednega newyorškega filmskega festivala Tribeca, za katerim stojita Robert De Niro in Jane Rosenthal, uvrstila med 25 filmov v sekciji Pogledi, ki bodo del projekcije na aprilskem festivalu. 

Scenarij je poleg Žige Virca prispeval še Boštjan Virc, sodelujejo pa tudi slovenski sogovorniki. Gre pa za slovensko-hrvaško-nemško-češko-katarsko koprodukcijo, nad katero bdi ameriški HBO, ki je na ta način sploh prvič sodeluje pri nastajanju filma iz tega dela Evrope.

Film bo po premieri v New Yorku v kinodvorane prišel maja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Janez_53 10:55 06.marec 2016.

    To je pač tvoje mnenje! Ampak dejstvo je, da je bila Jugoslavija za časa Tita zelo cenjena in upoštevana država! In Slovenija je v tistem obdobju pa vse do osamosvojitve ustvarila toliko, da velikim lopovom, ki lomastijo po samostojni državi ...prikaži več od osamosvojitve naprej, še zdaleč ni uspelo pokrasti vsega! Se bodo morali še kar nekaj let truditi!

  • AnzeSmolej 09:04 06.marec 2016.

    Tito je bil zločinec!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 07:50 06.marec 2016.

    janban@Če ne bi prodali teh papirjev in programa,tvoji starši ne bi spočeli tko neinteligentno bitje,kot si,saj ne bi meli kej žret,razen trave in žira,kanede,