Magazin
42 ogledov

Slovensko gledališče v Trstu zapira vrata

Slovensko stalno gledališče v Trstu ne bo začelo sezone 2009/2010, je sporočila Žurnal24 main
Nova sezona Slovenskega stalnega gledališča (SSG) iz Trsta se ne bo začela. Upravni svet gledališča namreč sinoči na sestanku s predstavniki krajevnih uprav ni razrešil vprašanja financiranja.

Ponedeljek je bil skrajni rok za podpis pogodb z zaposlenimi za novo sezono. Upravni svet gledališča je ugotovil, da na srečanju s predstavniki krajevnih uprav ni bilo govora o trajnejših rešitvah, zato se je odločil, da nove sezone ne more začeti ter da odstopa in prepusti nadaljnje odločitve skupščini članov SSG, poroča Primorski dnevnik.

Slabo upravljanje
Deželni odbornik Furlanije - Julijske krajine (FJK) za kulturo Roberto Molinaro pravi, da je dežela FJK  pripravljena gledališču naslednje leto zagotoviti to, kar je zagotovila že letos. Po njegovih besedah je začetek nove sezone odvisen od upravnega sveta gledališča. Za Radio Trst A pa je dodal, da dodatna sredstva za SSG lahko črpali iz sklada v okviru deželnega zaščitnega zakona za slovensko manjšino.

Tržaški župan Roberto Dipiazza meni, da bi bilo treba SSG posodobiti in drugače upravljati, saj naj bi bilo upravljanje tako kot vseh drugih gledališč v zadnjih dvajsetih letih zgrešeno. SSG se mora po Dipiazzovih besedah odpreti tudi ostalim skupnostim, ki prebivajo v Trstu.

Politično ozadje
Na slovenskem ministrstvu za kulturo so zapisali, da odločitev o zaprtju vrat gledališča  zaostruje položaj, v katerem se je SSG znašel zaradi neizpolnjevanja finančnih obveznosti italijanskih oblasti. To pa pomeni nespoštovanje zavez iz zakonov in meddržavne pogodbe, izjava župana Dipiazze o zgrešenem poslovanju pa po mnneju ministrstva "napeljuje na politično ozadje dogajanja".

Hkrati so sklenili, da bodo v dogovoru z uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu finančna sredstva za SSG Trst odslej na ministrstvu za kulturo, kar pomeni programsko financiranje prek javnega poziva, obenem pa bo SSG Trst postal tudi del mreže slovenskih gledališč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.