Magazin
17590 ogledov

Šok na Evroviziji: predstavnik diskvalificiran, v finalu ga ne bo!

Joost Klein - Nizozemska Profimedia
Nizozemski pevec in umetnik Joost Klein ne bo nastopil v finalu letošnjega tekmovanja Pesem Evrovizije, saj so ga organizatorji tekmovanja diskvalificirali.

"Nizozemski izvajalec Joost Klein ne bo nastopil v velikem finalu letošnjega izbora za pesem Evrovizije. Švedska policija je preiskala pritožbo, ki jo je vložila članica produkcijske ekipe po incidentu po njegovem nastopu v četrtkovem večernem polfinalu. Medtem ko pravni postopek poteka, ne bi bilo primerno, da nadaljuje s tekmovanjem," je v obvestilu za javnost zapisala Evropska radiodifuzna zveza (EBU), organizatorka tekmovanja Pesem Evrovizije. 

Sprava se je ugibalo, da naj bi bil razlog za diskvalifikacijo to, da je Nizozemec odrinil enega od predstavnikov izraelske delegacije, a so zdaj to pri EBU zanikali. "Pojasniti želimo, da v nasprotju z nekaterimi medijskimi zapisi in špekulacijami na družbenih omrežjih v ta incident ni bil vpleten noben drug izvajalec ali član druge delegacije," so bili jasni. 

Po družbenih omrežjih sicer krožijo zapisi, da naj bi Klein verbalno grozil eni od predstavnic produkcijske ekipe, a uradnega pojasnila za kakšne vrste incident s strani EBU ali švedske policije še nismo dobili. "Ohranjamo politiko ničelne tolerance do neprimernega vedenja na našem tekmovanju, obenem pa smo zavezani k zagotavljanju varnega delovnega okolja za vse osebje na dogodku. Joost Klein je prekršil ta pravila," so bili jasni pri EBU.

Nizozemska televizijea Avtrotros je diskvalifikacijo Nizozemca označila za pretirano odločitev in dodala, da so nad odločitvijo šokirani ter da takšno odločitev obžalujejo.

Medtem je švedska policija v soboto potrdila, da je bil eden od udeležencev (tj. Klein) prijavljen zaradi "nezakonitih groženj" v areni Malmö po četrtkovem polfinalu. "Policija je izvedla vse potrebne preiskovalne ukrepe in zaslišala osumljenca, tožnika in priče," je dejal tiskovni predstavnik. "Policija je zaključila preiskavo in bo primer v nekaj tednih predala tožilstvu," je še pojasnil.

Namesto 26 nastopajočih bo današnji večerni spektakel, kjer veliko prahu sicer dviguje izraelska delegacija, potekal "le" s 25 predstavniki. Slovenska predstavnica Raiven se bo tako po novem vrstnem redu na oder podala 21. 

Vprašanje pa je, ali bo morda še kdo od izvajalcev sam odpovedal nastop, saj je bil Klein med ostalimi udeleženci Pesmi Evrovizije zelo priljubljen, nekateri so včeraj dejali, da se bodo odpovedali nastopu, če bo Nizozemec res diskvalificiran. 

Nizozemec se je sicer v polfinalu predstavil s pesmijo Europapa, ki jo je posvetil svojemu umrlemu očetu, sicer pa je s pesmijo Klein sodil med favorite letošnjega tekovanja. Pesem lahko poslušate v spodnjem, vdelanem videoposnetku. 

Raiven Eurosong 2024 Evrovizija Magazin Dan D na Evroviziji, Raiven bo nastopila v sendviču glavnih favoritov Joost Klein - Nizozemska Magazin Kaj se dogaja na Evroviziji? Pevec izginil, EBU s skrivnostnim sporočilom raiven Magazin Evrovizija: Nove informacije o finalu, nekateri bi rekli, da ima Raiven smolo Eden Golan evrovizija Magazin Drama že pred Evrovizijo, tako je občinstvo sprejelo Izraelko eden golan Magazin Evrovizija: Nocoj bodo vse oči uprte v predstavnico Izraela

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:24 11.maj 2024.

    Malmö 50% migrantov, Bruselj ,Amsterdam in Londov 60% migrantov,Pariz 45%... a se vam kaj sanja kam to pelje???!!!

  • andrej084 18:57 11.maj 2024.

    Pola muško, pola žensko, malo gramofon..

  • ico8 16:47 11.maj 2024.

    10 000-ce normalno mislecih Slovencev je ze po social media dogovorjenih za glas v prid Izraelu! „Nase“ pticje vlade ne prizna nihce vec!