Magazin
39 ogledov

Šolska torba ne sme biti pretežka

Polna šolska torba naj ne bi presegala 10 odstotkov otrokove teže. Žurnal24 main
Dobra šolska torba ne sme biti težja od enega kilograma, opozarjajo strokovnjaki. Čeprav ste svojemu šolarju novo torbo morda že kupili, preverite, ali se ta sklada s priporočili stroke.

Po končani osnovni šoli ima skoraj 50 odstotkov otrok eno od okvar hrbtenice, najpogostejši krivec pa je prav šolska torba. Zato ji pred naslednjim nakupom posvetite malo več pozornosti – naj vas ne prepriča le njen zunanji videz.

Dobra torba, nemoteno gibanje

Dobra šolska torba otroku omogoča normalen položaj hrbtenice in nemoteno gibanje. Preverite, ali lahko otrok s torbo na ramenih normalno premika glavo levo in desno ter ali lahko iztegne roke predse in v stran. Če otrok rok ne more nemoteno premikati, pomeni, da je torba širša od telesa, kar ni dobro. Prav tako strokovnjaki odsvetujejo prevelike torbe, ki segajo do zadnjice in se je med hojo dotikajo. Torba na ramenih ne sme biti nameščena previsoko, saj se tako otrok samodejno nagne bolj naprej in hojo nadaljuje v nepravem položaju.

Je obložena res boljša?

Ena od večjih napak, ki jih pri nakupu šolskih torb naredijo starši, je, da kupijo trde in obložene torbe, ki pa so ponavadi veliko težje od enega kilograma. Zato pri nakupu izberite lažjo torbo in pomislite, koliko bo težka z vsemi knjigami.

Z več predali
Ima torba vašega otroka več ločenih predalov? Zvezke in knjige naj otrok pospravi v zadnji del torbe (tisti, ki se dotika hrbta), težje predmete pa naj pospravi na dno. Tako bo s pomočjo predalov red v torbi večji. Če torba nima že našitih kresničk, jih nanje ne pozabite nadeti sami, pripomorejo k večji varnosti otroka na poti v šolo in iz nje.

Torbe na koleščkih
Vedno bolj moderne so torbe na koleščkih, ki jih otroci namesto na ramenih z ročajem vlečejo za seboj. Čeprav so takšne torbe, ki ne obremenjujejo hrbtenice, dobra izbira, pa pogosto predstavljajo težavo, saj jih otroci napolnijo z nepotrebnimi stvarmi, ki jim še dodatno otežijo nošenje torbe s koleščki po stopnicah.

Koliko naj bo težka polna šolska torba?
Ne pozabite, da torba, polna šolskih potrebščin, ne bi smela presegati 10 odstotkov otrokove telesne teže. Kar pa pogosto, žal, ni mogoče. Da bi otroke vsaj malo razbremenili, lahko otroci v nekaterih osnovnih šolah (vsaj v nižjih razredih) knjige puščajo kar v razredu. Kljub temu otroku šolsko torbo redno pregledujte in preprečite, da bi bila težja zaradi igrač, nepotrebnih knjig, prepolnih velikih peresnic, čevljev, oblek in drugih otroku ljubih pripomočkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.