Magazin
29 ogledov

Sovražite pranje? Vzljubite ga!

Občutljive otroške stvari perite posebej. Žurnal24 main
Pranje se zdi zelo preprosto – prašek, voda, zavrti, ožemi, posuši! A ni tako zelo preprosto! Pranje ima veliko skrivnosti in to niso samo skrivnostno izginule nogavice.

Če ste že kdaj besneli, ko ste iz stroja potegnili (vaš v tistem trenutku že nekdanji) pulover, ki bi bil po novem prav le še drobni čivavi, ali pa rožnato rjuho, ki jo je "barvno preobrazila" nova rdeča majica? Ne bo slabo, če ponovite osnovno lekcijo iz pranja perila! Težavnostna stopnja: precej nezahtevno.

Preučite vaš pralni stroj – programe, temperature, ožemanje oziroma centrifugo in vse druge funkcije.

Ne pustite, da se vam naberejo kupi perila! Če odlašate, bodo madeži še bolj trdovratni, kup pa bo na koncu tako ogromen, da boste čakali, dokler neko jutro ne boste imeli česa obleči. Raje perite sproti.

Prelisičite madeže! Zoprne madeže pred pranjem obdelajte s posebnimi čistilnimi sredstvi (prej jih testirajte na majhnem in skritem delčku oblačila) ali pa zaflekana oblačila pred pranjem za nekaj časa namočite.

Belo naj ostane belo! © iStockphoto

 
Naredite kupčke! Ločujte perilo – posebej perite belo perilo, stvari svetlih barv, temna oblačila, občutljiva oblačila, volnena oblačila ... Natančni perejo posebej kavbojke in ostale debele hlače. Brisač raje ne mečite v boben z drugimi stvarmi, čeprav niso bele – preveč "muck" bodo pustile na drugih stvareh.

Nove stvari prvič operite posebej ali pa na roko, saj morda spuščajo barvo.

Če niste prepričani, preglejte "etikete" z navodili za vzdrževanje. Ne močite nečesa, kar zahteva kemično čiščenje. Za občutljive kose izberite ustrezen, nežen program pranja.

Predpriprava je nujna! Izpraznite žepe, odstranite pasove, zadrge, gumbe in podobne zadeve zaprite in oblačila obrnite narobe. Bobna ne napolnite preveč ali premalo – pranje enega para nogavic in ene majice ni ravno gospodarno. Majhne ali zelo delikatne kose (dojenčkove nogavičke, modrce ...) zložite v mrežasto vrečko za pranje.

Dodajte prašek in po želji mehčalec! Tekoči prašek se odlično obnese, "pravi" prašek, torej tisti "v prahu", je boljši za pranje pri višjih temperaturah. Še nekaj: proizvajalci raje priporočajo malo več praška, zato "predpisano" količino lahko mirne duše malo zmanjšate.

 

Preberite več:

Pretvarjajte se, da imate pospravljeno!
Vam je bikini sploh še prav?
Se doma tepete, kdo bo pomil posodo?

Izberite program, temperaturo vode (razen posteljnine, brisač in najbolj umazanega belega perila lahko skoraj vse mirne duše perete na 40 stopinj Celzija ali manj), število obratov pri centrifugiranju ... Če nimate veliko izkušenj, raje še enkrat vrzite oko na "etikete" z navodili za vzdrževanje, ki so všite na notranji strani oblačil. Pomagate si lahko tudi z navodili za uporabo pralnega stroja.

Perilo obesite takoj, ko pralni stroj zaključi z delom. Gub bo verjetno manj.

O sušenju v sušilnem stroju pa raje drugič ... Sicer pa se perilo v toplih mesecih najlepše posuši na zraku.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.