Magazin
19 ogledov

Spanec je lahko nadloga

Pomembno je, da nosečnica najde položaj, ki bo zanjo najmanj neudoben. (Foto: Sh Žurnal24 main
Spanec lahko v zadnjih mesecih nosečnosti postane prava nadloga. Poskusite najti položaj, ki bo ustrezal vam in otroku.

Proti koncu nosečnosti trebušček pospešeno raste, prihaja do bolečin v križu in medenici, oteženega dihanja, nekatere nosečnice pa muči tudi zgaga. Prav zaradi tega postane spanje sčasoma zelo neudobno in nič čudnega ni, če nekatere nosečnice večino noči prebedijo. Pomembno je, da nosečnica najde položaj, ki bo zanjo najmanj neudoben in bo lahko mirno spala vsaj nekaj ur v kosu.

Najbolje na levem boku
Najboljši položaj je zagotovo spanje na boku. Najbolje bo, da spite na levem boku, saj se tako izboljša prekrvavitev, otrok pa dobi več kisika in hranilnih snovi. Med nogi si namestite blazino ali uporabite prilagojeno nosečniško blazino. Če vas boli križ, si pomagajte tako, da si spodnji del hrbta podprete z manjšo blazino.

Katerim položajem se je bolje izogniti?
Ginekologi sicer menijo, da si vsaka nosečnica najde svoj položaj za spanje, nekateri pa proti koncu nosečnosti kljub temu odsvetujejo spanje na hrbtu, ki lahko povzroči bolečine v križu, nizek krvni pritisk, slabo prebavo in slab krvni obtok. Vse to so posledice pritiskanja trebuha na večje krvne žile, kot je aorta.

Nasveti:

  • Zgaga lahko večerni počitek spremeni v pravo nočno moro. Poskusite zaspati z dvignjenim vzglavjem.
  • Nožni krči so lahko posledica obremenitve mišic čez dan. Krče lahko olajšate tako, da nogo iztegnete in prste nežno potisnete nazaj proti golenici.
  • Čezmerno potenje je lahko prav tako nadležno, toda povišana telesna temperatura je zaradi sprememb hormonov in teže pri nosečnicah pogosta. Sobo lahko pred spanjem ohladite in se oblečete v bolj lahka oblačila.
  • Če ponoči kljub vsemu zelo slabo spite, se poskušajte spočiti čez dan.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.