Magazin
38 ogledov

Španskemu turizmu lani 59 milijard

Španija Madrid Shutterstock
Španijo je lani obiskalo več kot 60,4 milijona turistov, kar je 5,6 odstotka več kot leta 2012. V španski turistični blagajni so pustili rekordnih 59 milijard evrov, kar je skoraj deset odstotkov več kot leto prej.

Lani je Španijo obiskalo več kot 60,4 milijona turistov, vsak od njih pa je v povprečju zapravil 976 evrov, kar je 3,7 odstotka več kot leta 2012, kažejo ta teden objavljeni podatki španske vlade. Analiza je pokazala, da so največji delež prihodkov v turistični blagajni, petino, pustili britanski turisti, sledili so Nemci s 16 odstotki.

Primerjava posameznih turistov pa kaže, da so svoje denarnice najbolj odprli Američani, ki so vsak dan svojega bivanja v Španiji zapravili 167 evrov. Sledijo jim Rusi s 138 zapravljenimi evri dnevno, Nemci in Italijani pa so povprečno zapravili 102 evra na dan. Najmanj zapravljivi so bili Nizozemci, ki so dnevno porabili 92 evrov, in Francozi s 84 evri.

Največ turistov v Francijo

Španija je za Francijo in ZDA tretja najbolj obiskana destinacija na svetu, številni turisti pa svoje počitnice preživijo predvsem v Kataloniji in Balearskih otokih. Francijo je tudi lani obiskalo največ turistov, 83 milijonov, ZDA na drugem mestu pa 67 milijonov.

Turistični obisk Španije je bil lani večji tudi zaradi nemirov v Egiptu, zaradi katerih so se številni turisti raje odločili za počitnice na Iberskem polotoku.

Spodbudni podatki o povečanju števila turistov in prihodkov v turističnem sektorju pomenijo dobre novice za špansko gospodarstvo, ki se le počasi izvija iz primeža hude gospodarske krize in visoke brezposelnosti. Turizem je sicer leta 2012 predstavljal 11 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.