Magazin
23 ogledov

Splitčani so besni

Dantejeva Božanska komedija je Salvadorja Dalija navdahnila, da je na temo pekla Žurnal24 main
Namesto napovedanih grafik velikega svetovnega nadrealista Salvadorja Dalíja so v Splitu razstavljeni le običajni plakati.

Zagrebška galerija Laval Nugent in Mestna občina Split sta v skupni organizaciji napovedali razstavo avtorskih grafik Salvadorja Dalíja, a obiskovalci so se lahko obrisali pod nosom. Namesto napovedanih stotih grafik, navdih za katere je španski umetnik dobil v Božanski komediji Danteja Alighierija, v splitski galeriji visijo le reprodukcije. Pompozno odprtje razstave se je spremenilo v kulturni škandal.

Njegovo težo poskuša avtor razstave Nikola Bojić zmanjšati s trditvijo, da so razstavljene litografije nastale pod budnim očesom samega Dalíja, a veliko manj vredne reprodukcije niso ne oštevilčene ne podpisane. Kulturne oblasti v mestu Split odgovornost prenašajo na galerijo, splitski kulturniki pa jim očitajo nepotrebno trošenje denarja in nadaljevanje tega, kar se je že lani primerilo z razstavo Marca Chagalla. Tudi takrat so namesto obljubljenih avtorskih grafik podtaknili reprodukcije, pravijo. "Falsifikati, šarlatanstvo in prevare – to je skupni izraz za Dalíjevo in Chagallovo razstavo v Splitu,“ je dogodek komentiral umetnik in profesor na Splitski umetniški akademiji Gorkog Žuvele, ki mestnim kulturnim oblastem zameri, da niso preverili verodostojnosti prikazanih slik. Denar bi bilo po njegovem veliko bolje porabiti za domačo umetniško produkcijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.