Čeprav slovenska vinska kultura, ki se v zadnjih letih vztrajno dviguje, po kakovosti predvsem
belih vin (precej) zaostaja za tujo, kar pomeni, da je gostinskih lokalov s pestrejšo ponudbo vin
še vedno (pre)malo, pa (na veselje, na žalost?!) obstajata dve beli vini, ki ju najdemo skoraj na
vsakem gostinskem ceniku – gre za Haložana in Janževca.
Janževec in Haložan sta vini, ki prihajata iz vinorodne dežele Podravje, natančneje iz
vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija, in ki sta po spremembi pravilnika, ki določa sladkorne
stopnje, postali suhi vini – prej polsuhi. Gre za beli zvrsti, v katerih se prepletajo tako
svetovne kot tudi lokalne bele sorte; tako se v Janževcu (sprva se je imenoval Janževo sonce), ki
je svoje ime dobil po Janževi gori, prepletajo: laški rizling, šipon, renski rizling in sauvignon,
v Haložanu, ki so ga poimenovali po Halozah, pa: šipon, laški rizling in sauvignon.
Nekatere druge bele podravske zvrsti – najpogostejši sortni sestav:
- Jeruzalemčan (poimenovan po kraju Jeruzalem v Prlekiji) – sauvignon, šipon, laški rizling, renski rizling, chardonnay
- Mariborčan (poimenovan po mestu Maribor) – beli pinot, traminec, rumeni muškat
- Ritoznojčan (poimenovan po legi oziroma hribčkih z imenom Ritoznoj, ki se vzpenja nad Slovensko Bistrico) – laški rizling, sauvignon, traminec, renski rizling