Magazin
123 ogledov

Spolni odnos sproži ovulacijo

Pri mačkah spolni odnos sproži ovulacijo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Znakov gonitve mačka ne kaže vedno. Že dva tedna po kotitvi se lahko mačka ponovno goni.

"Ni nujno, da mačka kaže znake gonitve," opozarja veterinarka Iris Selan. Na drugi strani pa veliko ljudi misli, da ima mačka epileptične napade, ko se valja po tleh, slini in ima steklen pogled, nam še zaupa. "V resnici gre za gonitev. V prvi fazi se začne mačka oglašati, se valja po tleh, a samce še odbija. Ko pa oglašanje postane bolj izrazito in se postavi v položaj za parjenje, nastopi prava optimalna faza, ko bi do oploditve lahko prišlo," pojasni.

Spolni odnos sproži ovulacijo
"Pri mačkah spolni odnos sproži ovulacijo, ni tako kot pri ljudeh ali psih, ko ovulacija nastopi prej," še pojasni veterinarka. Pri tem poudarja, da lahko pri mački, ki je skotila mladiče, ponovna gonitev nastopi že 14 dni do tri tedne po kotitvi. "Zaradi tega veliko lastnikov, ki imajo mačka notri, slej ali prej obupa, ker je veliko zvočnega signala in ker v končni fazi vidiš, da se žival tam blazno muči," še pove.

Gonitev ali vnetje?
"Mačka, ki se goni, ima lahko krvavitev, kar je bolj opazno na mačkah, ki ležijo na kakšnih blazinah," pravi Selanova, a kot doda, je pri mačkah to težko opaziti, saj si kri mačke poližejo. Kljub temu bodite pozorni, da krvavitve med gonitvijo ne zamenjate za vnetje sečil ali kristalčke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.