Magazin
58 ogledov

Spomladansko čiščenje doma

Roparja sta pregnali s čistilom. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Po dolgi in mračni zimi pride na vrsto spomladansko čiščenje, s katerim osvežimo naš dom.

S spomladanskim čiščenjem se bomo poleg prahu znebili tudi negativne energije, ki se je med zimskimi meseci nabirala v kotih in nedostopnih mestih v domu. Centralno ogrevanje in ne ravno pogosto prezračevanje so za plesen pravi raj. Priporočljivo je temeljito čiščenje vsakega prostora, generalno akcijo pa je najbolje razdeliti v faze.

Preden se lotite pospravljanja, si priskrbite vsa potrebna čistila, metle, rokavice, vrečke za smeti. Sredstva za čiščenje lahko izberete povsem naravna, kot so soda bikarbona, limona in kis, z eteričnimi olji pa boste dokončno popravili vonj doma.

S pospravljanjem začnite pri stropu in stenah, na katerih so se nabrale pajčevine, nato očistite visoke police in omare in šele potem nižje elemente. Nabiralce prahu, kot so spominki, suho cvetje in fotografije temeljito pobrišite in na polico zložite le tiste, ki so vam najbolj pri srcu.

Prevetrite omare
Razvrstite obleke – tiste, ki jih boste še nosili, pospravite za naslednjo sezono, kosi, ki so ohranjeni, a jih med zimo niste oblekli, naj razveselijo koga drugega, strgana in ponošena oblačila pa vrzite stran. Omare dobro pobrišite in na čiste  police postavite letno garderobo.

Papirje in račune organizirajte po fasciklih, stare knjige in časopise pa lahko podarite antikvarjatu.

Vonj prahu, ki ostane po sesanju, bo izginil ob vanilijevem eteričnem olju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.