Magazin
69 ogledov

Spoštujte skupna kosila

Siljenje otroka ne bo obrodilo sadov, raje se za mizo usedite dobre volje in s p Žurnal24 main
Osnovni bonton za mizo je odraz tega, kakšne so navade staršev.

Družinski zajtrki in kosila lahko v družbi majhnih otrok postanejo prava bitka. Da bi preprečili kljubovalno vedenje, prepire in večno prerekanje o tem, kakšno je pravilno vedenje za mizo in kako je treba jesti, potrebujete ustrezen pristop.

Za mizo dobre volje
"Trik, kako naučiti otroka sedeti za mizo in jesti na civiliziran način, je preprosto to, da tudi mi z veseljem sedimo za jedilno mizo ter v miru in s spoštovanjem jemo, kar smo pripravili," pravi Darja Barborič Vesel iz Familylaba. Razumljivo je, da je treba včasih kaj na hitro pojesti tudi zunaj doma, a naj to ne postane navada. "Pomembno je predvsem zagotoviti takšno vzdušje, da bo hranjenje za vse družinske člane primerno in za vse navzoče dragoceno," poudarja Barborič Veselova.

Upoštevajte otrokov ritem
Otroku je treba omogočiti, da preizkuša svoje sposobnosti tudi za mizo. "Tudi dojenčki, predvsem pa malčki so radi za jedilno mizo, radi sami jedo, a po svoje," pojasnjuje Barborič Veselova in dodaja, da zraven spada "tudi poskušanje uporabe pribora ali pa hranjenje s prsti". Če upoštevate vse to, otrokom pokažete, da razumete njihove trenutne zmožnosti (da upoštevate razvojne stopnje, razpoloženje in podobno) – prav to pa je prvi pogoj, da se otroci radi družijo z vami ob jedilni mizi in upoštevajo pravila primernega vedenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.