Magazin
564 ogledov

Spoznajte edino slovensko pasmo

Kraševec, kraški ovčar pasma pes Veronika Rupnik
Kraševec. Spoznajte edino uradno priznano slovensko avtohtono pasmo.

Veliki in prijazni kraški ovčarji so edina avtohtona slovenska pasma psov. "V nasprotju z uradnim nazivom ne gre za ovčarskega, temveč za pastirskega psa, zato se zadnja leta zanj raje uporablja termin 'kraševec'," pojasnjuje Jana Puhar, lastnica kraševca in poznavalka pasme. Spoznajte, zakaj vam lahko ta pasma zelo hitro prirase k srcu.

Odličen družinski pes

"Kraševec je pastirski pes, umirjen, a pozoren, suveren in nepodkupljiv, nezaupljiv do tujcev, inteligenten in neustrašen, zanesljiv in preudaren," pravi Puharjeva. Po njenih izkušnjah je tudi odličen družinski pes, saj je velik ljubitelj otrok, prijazen in strpen, izrazito navezan na družino in gospodarja ter odličen čuvaj.

Nega je zelo preprosta

Nega kraševca je preprosta – potrebuje le tedensko krtačenje in morda enkrat na leto kopanje. "Več pozornosti je treba nameniti vzgoji in šolanju, ki naj bo dosledno in naj temelji na pozitivni motivaciji. Ob skrbni socializaciji se zelo dobro vključi v urbano okolje, je strpen do drugih ljudi in živali, k čemur pripomore tudi njegov manj izrazit plenilski nagon," razlaga Puharjeva. Zaradi bogate dlake lahko živi na prostem, vendar bo kot družinski pes srečnejši v stanovanju. To naj bo seveda zanj dovolj prostorno.

Malo zdravstvenih tegob

Predstavniki pasme so zelo zdravi ter imajo malo prirojenih bolezni in anomalij, kot pri vseh večjih psih pa je treba v njihovi mladosti paziti na kolke, saj so zaradi teže precej obremenjeni. Pričakovana življenjska doba je od 12 do 15 let, zato vas bo lahko s svojo prijaznostjo razveseljeval zelo dolgo.

Komentarjev 3
  • Davorin Puhar 13:32 13.januar 2014.

    Prosim da popravi "Foto: Veronika Rupnik", avtor fotografije sem jaz. Povezava na galerijo: https://plus.google.com/photos/106004503923261812513/albums/5630355788650114337

  • motorcki 21:58 11.januar 2014.

    sej bodo kmalu Hrvatje imeli istrskega kraševca.

  • trojka 18:53 11.januar 2014.

    Kraševci so pravi lepotci, plemeniti, pametni, iskreni, ljubeči ..... čudoviti psi. Lahko smo ponosni, da je to slovenska pasma. Lepo, da te jo predstavili.