Magazin
71 ogledov

Sprehod vsako uro

Porodničar Pušenjak nosečnicam v zadnjem trimesečju odsvetuje vožnjo s kolesom a Žurnal24 main
Bodoče mamice. Za daljše potovanje si obujte kompresijske nogavice.

Pot. "Potovanje z letalom ni težava v nobenem času nosečnosti, pač pa v tretjem trimesečju iz različnih razlogov prevozniki na letalo včasih ne želijo sprejemati nosečih potnic, saj se bojijo, da bi na letalu po naključju lahko prišlo do poroda," razlaga specialist ginekolog in porodničar Stanko Pušenjak. Kot nadaljuje, lahko v takšnih primerih prevozniki od nosečnic zahtevajo potrdilo ginekologa, da je ta sposobna potovati, da je tudi sicer zdrava in se zapletov na letalu ne pričakuje.

Pitje in sprehodi. Potovanje na daljše razdalje je za bodoče mamice drugačno ne glede na to, s katerim prevoznim sredstvom potujejo. Bolj je izpostavljena vnetjem, tudi krvni pretok je zlasti v nogah upočasnjen. "Prav zato je treba preventivno ravnati proti morebitnemu nehotenemu strjevanju krvi v venah (globoki venski trombozi). To se doseže z elastičnimi kompresijskimi hlačnimi nogavicami, s pitjem velike količine vode med letom ter z vsaj enim sprehodom do konca letala in nazaj na vsaj eno uro," pojasnjuje sogovornik. Sprehode bo olajšal sedež ob prehodu, vaje za prekrvavitev nog pa lahko nadomestijo sprehode, če gibanje ni mogoče.

Varnostni pas. Njegova uporaba je zaželena, saj za mamico v pričakovanju pomeni manjšo nevarnost kot v primeru, da ga ne uporablja. Položen naj bo kar se da nizko prek medenice.
Ne le kako, ampak kam. "Bolj kot potovanje je za nosečnico pomembno, kam potuje, kakšno je tam zdravstvo in kako mora biti zavarovana, da bo deležna ustreznih zdravstvenih storitev," poudarja Pušenjak. Zato vsem mamicam v pričakovanju svetuje, naj imajo pri sebi vedno osebni dokument ter kartico zdravstvenega zavarovanja ter vso potrebno dokumentacijo, o pomembnih stvareh v nosečnosti in pri morebitnih prejšnjih nosečnostih in porodih. Slednjemu še najbolje služi materinska knjižica, v katero si lahko bodoča mamica zapiše telefonske številke, kamor se lahko pokliče, če se ji daleč od doma pripeti kaj nepredvidenega in sama ne bi bila sposobna obveščati sorodnikov.

Kozmično sevanje. Zlasti je povečano na severnem in južnem tečaju, kjer letijo letala pri medcelinskih letih. "Pri letih bližje ekvatorju se kozmičnega sevanja ne gre bati, ker pred njim ščiti Zemljino magnetno polje," razlaga Pušenjak: "Sicer pa se pri enem letu prek pola na veliki višini zaradi kozmičnega sevanja menda dobi toliko sevanja, kot se ga dobi pri enem rentgenskem slikanju pljuč, kar je pravzaprav celo za nosečnico skoraj zanemarljivo. Seveda se tudi takšnim sevanjem izogibamo, vendar če je nosečnica temu že izpostavljena, niso potrebni nobeni posebni ukrepi. Vsekakor se nosečnicam odsvetuje profesionalna izpostavljenost ionizirajočim sevanjem, medtem ko se priložnostno tolerirajo brez večjega tveganja za posledice pri otroku."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.