Magazin
88 ogledov

Spust po jekleni vrvi s hitrostjo 60 km/h

soca5
1/9
G.P. , K.Š.
Zip-lining – adrenalinski spust po jekleni vrvi, kjer boste poleteli tudi do 60 km/h.

Srce mi razbija že ob prevzemu varnostne opreme in vkrcanju na vozilo, ki nas bo popeljalo do prve zip-line točke. Čaka me namreč spust po jekleni vrvi v enem izmed največjih zip-line parkov v Evropi. Skupno kar 2,4 kilometra dolgo adrenalinsko letenje v gorski dolini Krnica, prav pod najvišjim slovenskim smučiščem Kanin, mi bo zagotovo pognalo kri po žilah. Pa pojdimo!

Tudi Pero ga "zipa"

Pot nam popestri voditelj Peter Poles, ki se je prejšnjo noč udeležil že zip-lina ob polni luni. Udeleženci, sploh ženski del, imajo seveda tisoč in eno vprašanje, a Peter se le skrivnostno nasmehne in reče njegovo znamenito "Opušteno!", kar seveda pomeni, naj se prepustimo, sprostimo in predvsem uživamo.

Ko po desetih kilometrih razburljive vožnje, kjer se že med potjo navdušujemo nad panoramskim razgledom nad celotno Zgornjo Soško dolino, prispemo na cilj, se najprej ustavimo na vadbišču. Nadenemo si čelade, plezalne pasove in vodniki nam razložijo postopek. Sliši se enostavno – "usedeš se v plezalni pas, noge pokrčiš v bombico, nikar ne zagrabi vrvi, pri zaviranju se jo le nežno dotikaj ..." Malo še potreniramo in akcija se lahko začne.

Poletite med smrekami

V pričakovanju nenavadne adrenalinske preizkušnje stojim na ploščadi z rahlo potnimi dlanmi. Vse je pripravljeno, le še en globok vdih in vodnik me potisne v neznano. Seveda si ne morem kaj, da ne bi kričala na vse grlo (od navdušenja seveda). Kar 200 metrov nad tlemi je svet popolnoma drugačen. Obračam glavo v vse smeri, saj se kar ne morem naužiti čudovitih razgledov na vrhove Julijcev. Malce me stisne v želodcu, ko pogledam navzdol in pod sabo zagledam zeleni gozd. Petsto metrov spusta se hitro konča, na drugi strani me varno ujame vodnik in že smo na poti do druge točke. Čakajo me še tri in vsaka ima svoj čar. Od tega, da se spustiš direktno med smrekami, do višinske in najhitrejše. Prvi spust je najtežji, ko osvojiš tehniko "zipanja" in se prepustiš vetru v laseh, pa si želiš, da se kar ne bi končalo.

Omejitev praktično ni

Za zip-line ne potrebujete nobenih posebnih znanj ali opreme, ampak le športno obutev. "Za samostojen spust je najnižja starostna meja 10 let, po želji pa peljemo tudi mlajše v tandemu. Za težo pa omejitev praktično ni, važno je le, da je osebi prav plezalni pas," pove Damjan Straus iz Zipline Slovenia. Cena spusta je 55 evrov na osebo, možni pa so tudi družinski in skupinski popusti. Pa veselo "zipanje".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.