Magazin
22 ogledov

"Srbski muzikal stoletja"

Muzikal Maratonci tečejo zadnji krog, ki ga je Gledališče na Terazijah v Križank Žurnal24 main
Maratonci tečejo zadnji krog. Igralec Ivan Jevtović o muzikalu, ki je posnet po legendarnem srbskem filmu.

Ali srbski muzikal dosega nivo broadwayskega?
V beograjskih gledališčih je muzikal prisoten že desetletja, vendar do premiere Maratoncev nismo imeli predstave, ki bi se v tem žanru lotila vsem znanega teksta. Po mojem mnenju smo dosegli impresiven rezultat: srbski muzikal 21. stoletja.

Zakaj je Maratonci tečejo zadnji krog še vedno priljubljen?
Zgodba provocira pojmovanje balkanske mentalitete skozi vse čase. Gre za črni humor ter parodijo na družinske odnose in tudi na družbeno dogajanje na začetku 20. stoletja.

Lahko poveste kaj o pesmih v muzikalu?
Muzikal je delo treh različnih skladateljev. Pesmi mojih scen so najbolj angažirane, najdominantnejše in morda najagresivnejše, po drugi strani pa mi je pomemben spoj takšne melodije in mojega – skromno rečeno – blues petja.

Kako je muzikal sprejelo srbsko občinstvo?
Odzivi gledalcev potrjujejo dolgo življenje te predstave. Izkazalo se je, da je vsak naslednji gledalec prišel zaradi priporočil.

Kakšno se vam zdi slovensko občinstvo?
V zadnjih 15 letih sem kar nekajkrat nastopil pred njim in pogosto imam občutek, da so željni naših umetniških interpretacij – našega naboja, ki je brez zavor in poln emocij.

Imajo Slovenci smisel za balkanski humor?
Nič manj kot drugi balkanski narodi, a zato veliko več kot preostala Evropa. Duhovitost teh krajev, ki je je bilo na srečo vedno v izobilju, stalno prevladuje nad globalno komercializacijo. To misel najbolje predstavlja citat: "Bratje, mi stojimo trdno kakor zidi grada ..." (Hej Slovani, op. a.)

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.