Magazin
19 ogledov

Srednjeveško grajsko poletje

ljubljanski grad Sara Bano
Ob lepem vremenu se boste poleti v Ljubljani vrnili za nekaj stoletij nazaj.

Pogumni vitezi, dvorne gospe in gospodične ter rokodelski mojstri bodo letošnje poletje vse do konca avgusta vsako nedeljo med 10. in 18. uro spremenili Ljubljanski grad v središče srednjeveškega dogajanja. Poleg gradu sicer Ljubljana ponuja več možnosti za potovanje v preteklost.

Vitezi Otoški iščejo cekine

Nedelja je v Ljubljani torej dan za spoznavanje srednjega veka. Na gradu se bo odvijal srednjeveški tabor, v sklopu katerega bo Društvo Vitezi Otoški na ogled ponosno postavilo svoje orožje in dragoceno viteško opremo. Ob 11. in 16. uri bo potekalo nagradno iskanje cekinov; če si upate, se boste lahko preizkusili v mečevanju, ali pa se vsaj fotografirali na vladarskem prestolu. Vitezi vam ponujajo tudi možnost streljanja z lokom. Prireditev je brezplačna, doplačati boste morali le za lokostrelstvo, obisk pa lahko nadaljujete z ogledom gradu, kjer vas bodo vodiči popeljali še globlje v njegovo zgodovino.

Čez en teden tržnica

Če vas bo dan na gradu navdušil, se lahko čez en teden odpravite še na srednjeveško tržnico, ki bo ulice starega ljubljanskega mestnega jedra (natančneje Gornji trg) obiskala v nedeljo, 21. julija, med 10. in 15. uro. Poleg mečevanja vitezov boste lahko spoznali, kako se izdela vitezov oklep in sodelovali na različnih delavnicah srednjeveških obrti, med njimi bo tudi predstavitev postopka izdelave pergamentnega papirja, sami pa si boste lahko izdelali svoj spominek ter se seveda preizkusili v mečevanju in lokostrelstvu. Pričakala vas bo replika Gutenbergove tiskarne in veliko število stojnic, na katerih bodo na voljo srednjeveško obarvani izdelki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.