Magazin
36 ogledov

Starejša mačka, več bolezni

maček mleko mačka Shutterstock
Težave, ki se pri mačkah in psih pojavljajo v starosti, se lahko izognete s kastracijo.

Veterinar Simon Božič sterilizacijo in kastracijo v zrelejšem obdobju pri mačkah priporoča: "S kastracijo bo maček izgubil nagon, manj se bo potepal in pretepal z drugimi samci, tako pa bo manj možnosti za okužbo s smrtnimi boleznimi, kot sta mačja levkoza in mačji 'aids'."

"Čeprav kastracijo oziroma sterilizacijo psov priporočamo že pred prvo gonitvijo, je ta smiselna tudi pri starejših živalih," razlaga veterinar Simon Božič iz Veterinarske bolnice Maribor in dodaja, da je ta sicer nekoliko bolj priporočljiva pri samicah. "Ne le, da tako preprečimo brejost, sterilizacija ščiti tudi pred gnojnim vnetjem maternice, diabetesom in tumorjem mlečnih žlez, za katere se tveganje s starosto povečuje."

Božič kastracijo psov v poznejših letih priporoča tudi, kadar se pojavijo težave, kot je povečana prostata; takrat je namreč kastracija tudi najprimernejša terapija. Ta pride pri starejših samcih v poštev tudi, če je žival agresivna ali bega od doma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.