Magazin
13 ogledov

Starši nimajo pojma!

Potrebna je pravšnja mera razumevanja in spodbujanja. Žurnal24 main
Če bi dojenčki lahko govorili, bi bile njihove prve besede »Mami, oči, zberita se!« Ameriška raziskava je namreč pokazala, da kar 31 odstotkov staršev o razvoju otroka ne ve dovolj.

Raziskava, ki jo je ameriško pediatrično združenje predstavilo na kongresu v Honoluluju, je pokazala, da kljub nenehnemu bombardiranju mladih parov z informacijami pri otrokovih dopolnjenih treh letih še vedno kar 31 odstotkov ameriških očetov in mamic ne ve, kako naj bi potekal otrokov razvoj.

Dojenčki zrastejo
"Obstaja na stotine knjig, ki staršem razlagajo potek nosečnosti" pravi Heather Paradis iz Rochesterskega zdravstvenega centra. " Ko se otrok enkrat rodi, pa velikanska številka staršev ne ve, kako bo potekal otrokov razvoj. Poleg tega ne vedo kako naj svojim otročičkom pomagajo dosegati posamezne ravni, kot so na primer govorjenje, razločevanje med dobrim in slabim in celo navajanje na kahlico."

 

Vsaka nova spretnost zahteva določeno starostno obdobje. © iStockPhoto

 

Nerealna pričakovanja
Takšno nepoznavanje otrokovega razvoja ima lahko za posledice nerealistične zahteve in slabe odnose med starši in otrokom. Nekateri starši si lahko otrokovo vedenje razlagajo napačno in se zato nanj tudi napačno odzovejo. Nekateri starši lahko zaradi neznanja od otroka pričakujejo več, kot mu dopušča njegova starost medtem, ko drugi pričakujejo premalo in lahko s tem, ko otroka ne spodbujajo k samostojnosti, upočasnjujejo njegov razvoj.

Raziskava
Dr. Paradis in njeni kolegi so za omenjeno raziskavo izprašali več kot 10.000 staršev otrok starih 9 mesecev. Slabo informirane starše so od bolje informiranih razločevali z vprašanji, kot so na primer " Bi moral enoletni otrok razlikovati dobro in slabo?" ali pa " Je enoleten otrok pripravljen za navajanje na kahlico?" Starši, ki so med 11 vprašanji pravilno odgovorili le na štiri ali manj, so bili označeni za slabo informirane. Dodatne točke so si starši pridobili med tem, ko so jih s kamero snemali, kako svojega otroka učijo novih veščin. Poleg tega se je pozitivno vrednotilo branje knjig, petje pesmi ali pripovedovanje zgodb. Ko so raziskovalci dobljene rezultate primerjali, so ugotovili, da kar 31,2 odstotka staršev slabo obvlada starševske veščine. Opazna pa je bila tudi povezava med dohodki in izobrazbo – starši, ki so imeli slabše starševsko znanje so bili tudi manj izobraženi in so imeli nižje dohodke.

 

Preberite še:

Pripravite jo na dojenčkov prihod

Preprečite rivalstvo

Nasveti za novopečene očke

Posredovanje pediatrov
Pomanjkanje starševskega znanja otroka oropa nujno potrebne kognitivne spodbude, saj starši s slabim starševskim znanjem svoje otroke običajno razvojno ne spodbujajo z branjem, petjem in pripovedovanjem zgodb. " Izsledki raziskave bi morali iz mirnega sna zdramiti marsikaterega pediatra, saj smo ravno pediatri tisti, ki lahko v takšnim okoliščinah posredujemo in starše izobrazimo v zvezi z realnimi pričakovanji glede razvoja njihovega otroka. Poleg tega smo prav mi tisti, ki opozarjamo na pomembnost zdravega in čustveno uravnovešenega otrokovega razvoja," je še dodala dr. Paradis.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.