Magazin
19 ogledov

Starši pozabili na igro

Otroci si želijo igre v naravi. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Britanska raziskava je pokazala, da so družinske igre v mnogih družinah pozabljene ter da starši z otroci preživijo vedno manj časa.

Ena petina vprašanih staršev priznava, da ne vedo, kako se igrati z otroki, tretjina pa, da jih sodelovanje pri otroških aktivnostih neizmerno dolgočasi. Medtem pa je več kot polovica otrok povedala, da si želijo več kvalitetnega časa s svojimi starši, desetina pa jih je priznala, da se zavedajo, da se njihovi starši med družinskimi igrami dolgočasijo.

Raziskavo so naredili med dva tisoč starši in prav toliko otroci, starimi med pet in 15 let. Ob zaključku so povedali, da je povsem možno, da se bo na igranje kmalu pozabilo, saj je 21 odstotkov britanskih staršev priznalo, da ne vedo, kako se na kreativen in zabaven način igrati s svojimi potomci.

Otroci ne bi izbrali računalnika
"Obstajajo štirje ključni elementi uspešno izkoriščenega časa med igro staršev s svojimi otroci; edukacija, inspiracija, vključevanje in komunikacija," pravi psihologinja Tanya Byron, ki je opravila omenjeno raziskavo. "Vsak tretji starš otroku ponudi računalniško igrico, saj meni, da bo ob tem najbolj užival, a tri četrtine vprašanih otrok priznava, da bi bolj uživali v tradicionalnih igrah s starši, prijatelji ali bi se igrali v naravi," pravi Byronova.

Stresa se zavedajo tudi otroci
Starši za nezanimanje za igro krivijo pomanjkanje časa zaradi službenih obveznosti, česar se zavedajo tudi otroci, saj sta dve tretjini otrok odgovorili, da se zavedajo, da imajo njihovi starši zaradi službe manj časa za njih.

Igra je ključni del otrokovega razvoja, pomaga jim pri komunikaciji, medsebojnih odnosih in razvija bistvene življenjske veščine. Igranje bi moralo biti navdihujoče, poučno in predvsem sproščujoče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.