Magazin
47 ogledov

Starši vsak v svojem jeziku

Dvojezične družine vnašajo pestrost v vsako kulturno okolje. (Foto: Shutterstock Žurnal24 main
V dvojezičnih družinah naj se otrok hkrati nauči obeh jezikov.

Dvojezičnih družin je tudi pri nas vse več, starši pa se v njih ubadajo z vprašanjem, v katerem jeziku vzgajati otroke. Za nekaj nasvetov o tem smo povprašali Evo Lino Nava Viloria, vodjo jezikovnokulturnega centra Nativo, ki v Ljubljani odpira prvi dvojezični, špansko-slovenski vrtec.

Govorite svoj jezik. "Starši naj z otrokom že od njegovega rojstva govorijo vsak v svojem jeziku," svetuje Nava Viloria. Ne glede na to, kako se starši pogovarjajo med seboj, je najbolje, da z otrokom govorita v svojem maternem jeziku. Otrok se bo namreč le tako naučil pravilno uporabljati oba jezika.

Bodite potrpežljivi. Učenje dveh jezikov hkrati je za otroške možgane velik zalogaj, zato bo otrok najbrž spregovoril pozneje kot otroci iz enojezičnih družin. "Spregovori lahko tudi šele pri dveh letih, toda takrat bo začel hkrati govoriti v obeh jezikih," pravi sogovornica.

Otrok naj dobro spozna kulturi obeh staršev.
Eva Lina Nava Viloria, vodja dvojezičnega jezikovnega centra
Naj spozna obe kulturi. Poskrbite tudi, da bo imel otrok priložnost spoznati kulturi obeh staršev in ne samo kulture okolja, ki ga obdaja. Predstavite mu glasbo, literaturo in filme, poleg staršev pa naj spozna še druge ljudi iz iste države. "Pomembno je tudi, da starši oba jezika vsaj razumejo, saj se bo predvsem tedaj, ko bo otrok spregovoril, zgodilo, da bodo njegovi prvi stavki sestavljeni iz besed obeh jezikov," dodaja Nava Viloria.

Spoznajte druge dvojezične družine. "Otroci naj imajo priložnost spoznati druge otroke iz dvojezičnih družin, saj bodo videli, da zato niso nič drugačni," predlaga Eva Lina Nava Viloria. Spoznavanje drugih družin, ki jih obhajajo enaki vzgojni dvomi, bo pomagalo tudi staršem, saj si je tako mogoče izmenjati izkušnje in uporabne nasvete. Poiščite kulturno društvo, več-jezično šolo ali druženje organizirajte sami. Prav pomladni dnevi so kot nalašč za večjezični piknik mednarodnih okusov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.