Magazin
59 ogledov

Ste noseči? Začnite priprave na porod

Pripravite se na prihod otročička. Žurnal24 main
Priprave na porod začnite takoj, ko izveste, da ste noseči. Obiskujte tečaj, izberite porodnišnico in na porod pripravite tudi otrokovega očeta.

Vas zanima, na kaj morate biti še posebno pozorni?

Prvo trimesečje:
- Razgibajte se. Kako naporen bo za vas porod, je odvisno od kondicije, ki ste jo med nosečnostjo bodisi ohranili bodisi pridobili. Zato se kljub morebitnemu slabemu počutju, slabosti ali izčrpanosti z zmerno telesno dejavnostjo ukvarjajte tudi med nosečnostjo. Izberite lahkotne vaje, pojdite na sprehod, plavajte … Če ste se pred nosečnostjo s športom aktivno ukvarjali, zdaj aktivnost vadbe zmanjšajte do te mere, da se ne zadihate in ne zardite v obraz.
- Začnite meditacijo. V prvih mesecih nosečnosti ugotovite, kako se najhitreje in najlažje sprostite. To vam bo še kako koristilo tik pred porodom, v odmorih med popadki.
- Tečaji za porod. Čeprav se tečaja materinstva ali priprav na porod ne boste udeležili že v prvih mesecih nosečnosti, je dobro, da se pozanimate, kakšen tečaj bi vam najbolj ustrezal. Pri nas se lahko udeležite raznovrstnih tečajev, namenjenih za zgodnjo ali pozno nosečnost, tečajev s telovadbo …

Drugo trimesečje:
- Izberite porodnišnico.
Ponavadi nosečnice izberejo porodnišnico, ki jim je najbližja, doma pa praviloma rodijo tiste, ki jim ne uspe dovolj hitro priti do porodnišnice. Dobro je, da porodnišnico izberete dovolj zgodaj, še posebno, če imate glede poteka poroda posebne želje. To je pomembno predvsem tedaj, ko bi želeli roditi v porodnišnici na drugem koncu Slovenije in se morate za termin prihoda predhodno dogovoriti.
- Poskusite s počepi. Počepi v slogu sumoborcev vam bodo pomagali okrepiti hrbet, stegna in zadnjico. Izvajajte jih počasi in previdno, obenem pa pazite na pravilno dihanje.
- Privoščite si masažo. Z masažo lahko vedno sprostite utrujene mišice. Če se odločite za obisk masažnega salona, pazite, da ima ta dobro usposobljene maserje, ki vedo, kakšna masaža je za nosečnice najprimernejša. Do masaže pa lahko pridete tudi doma. Izkoristite spretne roke partnerja in uživajte v intimnih trenutkih.

Tretje trimesečje:
- Bo partner navzoč pri porodu?
Na začetku tretjega tromesečja se mora očka dokončno odločiti, ali bo pri porodu navzoč. Če je odgovor da, mora bodoči očka na tečaj priprav na porod ali na očetovski tečaj, saj brez tega v porodni sobi praviloma ne sme sodelovati. Če otrokov oče pri porodu ne bo navzoč, vas lahko spodbuja kdorkoli, ki ima opravljen tečaj.
- Malinov čaj. Čeprav čaj iz malinovih listov ni najboljšega okusa, ima veliko koristi. Krepi maternico, popadki med porodom pa naj bi bili zaradi njega učinkovitejši. Vendar bodite previdni, čaja ne smete piti pred 34. tednom nosečnosti, na dan pa ga lahko zaužijete le dve skodelici.
- Položaj otroka. Večina otrok se rodi z glavico naprej, torej so v maternici obrnjeni na glavo. Če se vaš dojenček sam ne obrne na glavo, mu lahko pomagate z izvajanjem določenih vaj. Vas zanima, kakšnih? Preberite članek: Ko se dojenček rodi z nogami naprej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.