Magazin
78 ogledov

Ste pod lupo bivšega?

Če imate tudi vi zgodbo, povezano z virtualnim zalezovanjem, jo z nami delite v Žurnal24 main
Virtualno zasledovanje. Po zaslugi spletnih družabnih omrežij zalezovalcem ni več treba zapustiti doma.

"Med bivšimi partnerji opažam veliko spletnega nagajanja in tudi zalezovanja. Fant vsak dan preverja profil svoje bivše in komentira njeno početje. Seveda pa je bolj resna oblika zlorabe vdor v zasebni profil, ker bivši partner pač pozna geslo, zalezovani pa ga ne spremeni," je o virtualnem zalezovanju povedal psiholog Matic Munc.

Vohunjenje prek drugih
"Kar nekaj ljudi za zalezovanje uporabi skupnega znanca, ki virtualno vohuni za oškodovancem in zalezovalcu sporoča virtualno gibanje osebe, če je ta izbrisan iz seznama prijateljev oškodovanca. Bodite previdni glede odprtosti svojega profila. Kadar se na spletu izdatno razdajate javnosti, v zakup vzemite možnosti nadlegovanja in zalezovanja," opozarja Munc in dodaja, da se ljudje redko odločijo, da nekoga izbrišejo s seznama svojih virtualnih prijateljev, saj se jim zdi tak ukrep preveč radikalen.

Konec prijateljstva na Facebooku. Če ugotovite, da se bivša/bivša preveč zanima za vaše zasebno življenje, jo/ga odstranite s seznama prijateljev in skupne prijatelje opozorite, naj ji/mu ne omogočajo vpogleda v vaš profil.

Napletanje raznih zgodbic
Virtualne zalezovalce pa lahko ob pamet spravljate tudi s spreminjanjem svojega statusa (samski/v vezi) in vpletanjem tretjih oseb z virtualnimi profili – psiholog Munc meni, da to zalezovalca spravlja v bes in mu omogoča, da domišljijsko naplete zgodbo o tem, kako pestro spolno življenje ima partner, ki ga je zapustil. "Moja prijateljica že več let vsak dan obsedeno hodi na Facebook profil moškega, s katerim je imela bežno afero. Sledi njegovemu vsakemu virtualnemu koraku, obveščena je o vseh njegovih prijateljih in prijateljicah, ki mu pišejo, in vneto bere javno dopisovanje med njim in njegovo soprogo," nam je napisala bralka, ki jo skrbi, da je njena prijateljica postala virtualna zalezovalka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.