Magazin
18 ogledov

Ste srečni?

Najpogostejši dejavniki sreče so zdravje, ljubezen, družina, prijatelji, na notr Žurnal24 main
Trajen občutek pozitivnega, dobrega počutja, imenovan sreča, ni sam po sebi dejstvo. Za srečo se je potrebno truditi.

Dostopna vsem
Strokovnjaki so v raziskavi, ki je zajela več sto tisoč ljudi iz šestnajstih držav, ugotovili, da je sreča enako dostopna ljudem vseh starosti in da starost ne vpliva na občutenje življenjske sreče. Tudi spol ne vpliva na doživljanje sreče. Oba spola se sicer nagibata k različnim oblikam nesrečnosti. Ko so v težavah, moški pogosteje postanejo alkoholiki, medtem ko so ženske pogosteje depresivne. Pogosto napačno menimo, da nas bo že to, da se nam bodo dogajali pozitivni dogodki brez uporabe lastnih sposobnosti in motivacije, da bi jih sprožili, pripeljalo k sreči. Kolikokrat ste razmišljali o tem, da bi bili najbolj srečen človek na svetu, če bi zadeli na loteriji?

Kako do nje
Avtorica Sonja Lyubomirsky je v monografiji Kako postati srečen (The How of Hapiness: A New Approach to Getting the Life You Want) predlaga naslednje osrečevalne dejavnosti:

Izražanje hvaležnosti
Ne gre le za gole zahvale, temveč za neštete majcene pozornosti, s katerimi ljudem pokažemo, da nam ni vseeno, ker z njimi sočustvujemo, žalujemo in se radujemo ter jih imamo radi. Sleherni dan pomislimo, za kaj vse smo hvaležni v našem življenju in po možnosti to tudi zapišimo v dnevnik.

Gojenje optimizma
Veder in svetel pogled na svet sproti preženeta temne misli.

Izogibanje pretiranemu razmišljanju in primerjavam
Premlevanje, tuhtanje in prežvekovanje o vsem, kar roji po glavi in za nameček primerjava le z boljšimi, hitro pripeljejo do depresije. Zavist in splošna slaba volja nista pot do sreče.

Udejanjanje prijaznosti
Hindujski pregovor pravi, da je resnična sreča v osrečevanju drugih. Prijaznost, iskren smehljaj, objem in dotik morajo postati stalnica v interakciji z drugimi. Prijaznost ne stane nič.

Negovanje medsebojnih odnosov
Vsi imamo potrebo, da nekomu pripadamo, denimo družini, prijateljem, domovini ipd. Ljudje z močno družbeno podporo so bolj zdravi in dlje živijo. Med drugim je dokazano da so poročene osebe srečnejše od ostalih. Za trdne zakonske zveze je značilno, da se partnerji veliko pogovarjajo, se občudujejo, cenijo in so si naklonjeni, sproti rešujejo spore in si izmenjujejo najgloblja razmišljanja in intimne občutke.

Razvijanje strategij za premagovanje težav
Friederich Nietzsche je znan po opazki, da ga je tisto, kar ga ni ubilo, napravilo močnejšega. Zato naj bo sleherna stresna situacija ali travma dobrodošla izkušnja, ki jo obrnite sebi v prid.
 
Okušanje življenjskih radosti

Uživanje v malenkostih, uporabljajnje vseh petih čutov, odprtost do lepote in odličnosti, razveseljevanje samega sebe, so vse dejavnosti, ki so osnova za občutenje sreče.
 
Zastavljanje ciljev

Strastno in predano se je potrebno posvetiti notranjim in iskrenim ciljem ter se izogibajmo zunanjim, ki jih narekuje okolica.
 
Telesna vadba

Zdrav duh se lahko nahaja le v čilem telesu (in obratno), zato je vsaj pol ure rekreacije nujna dnevna rutina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.