Magazin
35 ogledov

Sterilizacija tudi od drugega meseca

S kastracijo mačkov se preprečujejo spolno prenosljive bolezni, kakršni sta mačj Žurnal24 main
"Doktrina, kdaj sterilizirati mačke, se je spremenila," pravi veterinarka Iris Selan s klinike 300 kosmatih.
Pred posegom in po njem brez hrane. Maček 12 ur pred posegom ne sme jesti, saj lahko pri anesteziji bruha. Če hrano vdihne, se lahko zaduši. Ne je naj tudi osem ur po posegu; prve požirke lahko naredi zvečer, prvi obrok pa mu ponudite šele naslednji dan.

"V naši kliniki delamo tudi pediatrične posege, kar pomeni od drugega, tretjega meseca naprej. Torej takrat, ko je žival težka vsaj kilogram, zaradi narkoze," pojasnjuje. Nekateri veterinarji po njenih besedah sicer priporočajo sterilizacijo mačke šele po šestem mesecu, nekateri celo po enem letu. "A prej, ko se to naredi, prej se prepreči ginekološke patologije, kot so ciste na jajčnikih, maternici, tujki na seskih, tumor na maternici, kakšna gnojna vnetja maternice in podobno," opozarja. Sterilizacijo priporoča iz zdravstvenih razlogov. Če mačka nima jajčnikov, se lahko prepreči velik del ginekološke patologije. "Pri mačkah, ki se zadržujejo zunaj pa s tem preprečimo nezaželeno število mladičev," je dejala in dodala, da bi mačka teoretično lahko imela tri do štiri legla na leto, zrela pa je od četrtega meseca in pol dalje.

1 + 1 = 420 tisoč
"Samo en samec in samica, ki bi se sedem let neovirano plodila in bi vsi potomci preživeli, bi imela 420 tisoč mačk v sedmih letih," je pojasnila in dodala, da je to le teoretično možno. Pravi, da je doktrina stroke za živali takšna, da naj bi se vse živali, ki niso mišljene naprej za razplod, steriliziralo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.