Magazin
10 ogledov

Številne prireditve ob 200-letnici skladateljeve smrti

Prva prireditev v Haydnovem letu bo 29. januarja. Žurnal24 main
Na Dunaju ob obletnici smrti enega od največjih skladateljev pripravljajo vrsto dogodkov.
Joseph Haydn je bil skladatelj, klasicist, velja za očeta simfonije in godalnega kvarteta. Vrsta prireditev, ki se bodo zvrstile skozi leto, se bo začela 29. januarja. V hiši, kjer je Haydn preživel zadnjih dvanajst let svojega življenja, bodo odprli razstavo Haydnova zadnja leta. Predstavljeni bodo dokumenti, pohištvo in glasbeni inštrumenti. V Mozartovi hiši pripravljajo razstave in serijo koncertov z naslovom Mozart, Haydn in sodobniki, pri čemer bo poudarek na Haydnovem odnosu do Dunaja. Razstavljeni bodo rokopisi in izvirni dokumenti.

Številni koncerti
Od januarja do junija bo povsem v znamenju Haydna tudi dunajski Konzerthaus. Pripravili bodo 50 koncertov godalnih kvartetov, klavirske in zborovske glasbe ter Haydnovih simfonij. V kapeli gradu Hofburg pa bodo nedeljske maše zaznamovala Haydnova dela cerkvene glasbe, na račun bodo tako prišli tudi ljubitelji petja dunajskih dečkov.

Po sledeh umetnika
Od aprila se bodo lahko obiskovalci vsako sobotno in nedeljsko popoldne podali na vodene sprehode po sledeh umetnika ter na izlete z vlakom ali avtobusom na grad Esterhazy na avstrijskem Gradiščanskem, kjer je skladatelj živel kot dvorni glasbenik madžarske rodbine Esterhazy. Vse to pa je le nekaj drobcev iz dogajanja v Haydnovem letu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.