Magazin
6852 ogledov

Štiri marinade za žar

marinada Shutterstock
Meso z žara bo okusnejše in mehkejše, če ga boste pred peko marinirali v mešanici olja in zelišč.

Osnovo za mesno marinado sestavljajo olje, limonin sok ali kis, sol, poper in zelišča. Kislina v marinadi poskrbi, da je meso bolj mehko, olje ohranja pravi okus, zelišča pa ta okus še dodatno obogatijo. Seveda se je tudi pri pripravi marinad dobro prepustiti kuharski domišljiji. Izbor zelišč je skoraj neomejen, pri uporabi bolj močnih zelišč, kot sta rožmarin in žajbelj, pa se držite pravila, manj je več.

Eksperimentirajte z olji

Tako imenovane mokre marinade skoraj ne morete pripraviti brez olja. Ljubitelji žara največkrat uporabljajo kar olivnega, če izberete bolj eksotična olja, kot so kokosovo, arganovo, sezamovo ali lešnikovo, pa boste mesu, še posebej perutnini, dodali prav posebno aromo.

Čas mariniranja

Meso bo okusnejše in mehkejše, če ga boste marinirali dlje, lahko tudi 24 ur. Telečje in jagnječje meso marinirajte vsaj od štiri do šest ur, svinjsko meso in perutnino od dve do štiri ure, za ribe, kozice in zelenjavo pa velja, da je dovolj, če jih marinirate eno uro. Meso lahko krajši čas marinirate na sobni temperaturi, pri večurnem mariniranju pa meso shranite v hladilnik.

Klasična marinada: Za približno kilogram mesa ali zelenjave zmešajte 2 dl olivnega olja, sok ene limone, osmukano vejico rožmarina, 2 sesekljana stoka česna, sol in poper ter po želji druge začimbe po okusu.

Pikantna marinada: Za približno kilogram mesa, recimo perutničk, zmešajte 2 žlici gorčice, žlico medu, 50 ml balzamičnega kisa, ščepec pikantne paprike, malo čilija, sol in poper.

Marinada za žrebičkovo meso: Za kilogram mesa zmešajte 2 dl olja, 1 dl rdečega vina, žlico gorčice, žlico paradižnikove mezge, strok sesekljanega česna, malo soli in popra, vejico rožmarina, ščepec timijana in lovorjev list.

Marinada na hitro: Če pri roki nimate osnovnih sestavin, meso marinirajte kar z gorčico, kečapom, hrenom, tabaskom ali medom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.