Magazin
74 ogledov

Strog starš, nesrečen otrok

Pomembno je, da najstnik v pomembnih situacijah odloča sam, saj bo le na ta nači Žurnal24 main
Eden od osmih najstnikov je nesrečen, ker starši namesto njega prinašajo odločitve, okoli deset odstotkov otrok pa se zaradi nepravilne vzgoje boji neodvisnosti.

Otroci, namesto katerih starši prinašajo odločitve, odraščajo v nesrečne in plašne ljudi, je razkrila neka britanska študija, ki so jo izvedli na 2 tisoč otrocih, starih od osem do petnajst let. Rezultati študije kažejo, da starši, ki so do svojih otrok pretirano zaščitniški, onemogočajo razvoj otrokove samostojnosti, zaradi česar se otroci v poznejših letih ne znajo soočati z različnimi življenjskimi izzivi.

Raziskava je še pokazala, da je eden od osmih najstnikov zaradi dominantnih staršev, ki namesto njega prinašajo odločitve, nesrečen. Deset odstotkov otrok je priznalo, da se bojijo prihodnosti in samostojnega življenja. "Pred desetletji so ljudje manj razmišljali o starševstvu in veliko bolje vzgajali otroke, kot to starši počnejo danes. Starši so pod velikim pritiskom, saj z vseh strani dobivajo nasvete, kako vzgajati otroka," je povedala vodja raziskave Kairen Cullen.

Samostojnost ključna za srečo
Cullenova pravi, da morajo starši svojim otrokom pomagati prevzemati odgovornost nase, saj je učenje, kako postati neodvisen človek, pomemben del odraščanja. "Otroci, ki jih starši zavijajo v vato, se v najstniških letih in tudi pozneje večkrat znajdejo v težavah," je še povedala Cullenova. Psihologi še opozarjajo, da je pomoč staršev pri domačih nalogah sicer zelo dobrodošla, toda tisti, ki domače naloge svojim otrokom pišejo sami, bodo naredili več škode kot koristi. "Čeprav ima otrok dobre ocene, se ne bo nikoli mogel zanašati nase, temveč na pomoč staršev," zaključuje Cullenova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.