Magazin
37 ogledov

Stroške znižajte do 70 odstotkov

Prvi in najcenejši korak je namestitev termostatov na radiatorje. (Foto: Shutter Žurnal24 main
Stroški ogrevanja danes predstavljajo enega večjih stroškov vodenja gospodinjstva, zato je v času začetka ogrevalne sezone dobro razmisliti, kako te čim bolj zmanjšati.

Nekaj lahko dosežete že z enostavnimi prijemi, kot sta namestitev termostatskih ventilov na radiatorje ali ločitev števcev v večstanovanjskih blokih. Višje prihranke lahko dosežete tudi z menjavo zastarelih oken, kar pa ni poceni. Večje stroške in tudi precejšnjo mero planiranja zahteva menjava celotnega sistema ogrevanja, kar je dobro s pomočjo strokovnjaka načrtovati že pred samo gradnjo. Praviloma se je dobro držati teh pravil in stroški ogrevanja bodo nizki kot še nikoli.

Ekonomična gradnja
Za čim nižje stroške ogrevanja je treba to predvidevati že ob načrtovanju novogradnje. Zato prosite več različnih izvajalcev del, da vam pripravijo predloge za načrtovanje ogrevalnega sistema, sami pa se potem odločite za najbolj ekonomičnega. Dobra mora biti tudi sama gradnja brez toplotnih mostov in podobnega.

Uporaba energetsko varčnih materialov
Tudi pri odločitvi o uporabi materialov je treba biti previden. Za izdelavo lesa, primernega za gradnjo, je potrebnih zgolj 30 kWh energije, medtem ko za opeko porabimo tudi 30-krat več.

Dobra izolacija pomeni 30 odstotkov nižje stroške
Izolacija, ki jo predstavlja fasada, je danes najbolj ključen element nižanja stroškov ogrevanja, zato mora biti izvedena čim bolje, saj lahko zgolj s tem prihranite tudi do tretjino. Kljub temu pa dodajanje širine izolacije čez določeno mero ne prinaša več tolikšnega učinka, zato s pomočjo strokovnjaka za gradnjo ugotovite, kolikšna je za vas optimalna debelina izolacijske fasade.

Dobro tesnjenje oken in vrat
Za znižanje stroškov lahko veliko naredite že z menjavo odsluženih oken in vrat, saj lahko ti stroške zvišajo tudi za četrtino. Slaba stran tega je, da predstavljajo precej velike stroške, so pa za ekonomično ogrevanje nujno potrebni.

Kombiniranje ali hibridni sistemi
V predsezoni, ko temperature še niso tako nizke, kombinirajte klasične načine ogrevanja (plin, centralno) z odprtim kaminom, s pomočjo katerega boste z mnogo nižjimi stroški dosegli želeno temperaturo notranjih prostorov.

Primerjava stroškov energentov
Že pri posameznih načinih kurjave lahko z uporabo cenejših energentov dosežemo občutne prihranke. Primer za to so peči na trda goriva, kjer lahko namesto kurilnega olja uporabimo pelete, katerih stroški ogrevanja so namesto slabih 0,1 evra za kWh (kilovatno uro) le 0,04 evra.

Upravljanje na daljavo
Prihranke lahko ponudi tudi uporaba inteligentnih sistemov, ko smo zdoma in upravljamo z večjimi porabniki električne energije, med drugim so taki tudi likalniki. Z njimi lahko takrat, ko smo zdoma, upravljamo s senčili in reguliramo ogrevanje (termostat), če ugotovimo, da bomo zdoma dlje, kot smo načrtovali.

Če ne uporabljate, oddajte
Fotovoltaika ali uporaba sončnih celic je doživela razmah s pojavom subvencij za gradnjo s strani države. Ker bo pridobitev teh v prihodnje veliko težja, lahko z odvečno pridobljeno energijo, ki jo (ne potrebujete) oddate v električno omrežje in z njeno prodajo na trgu tudi zaslužite.

Ločeni števci
Ker so v večstanovanjskih objektih zelo različni uporabniki, je za optimalne stroške ogrevanja ključno, da se dogovorite za ločene števce za ogrevanje. Le tako boste plačali toliko, kot dejansko porabite.

Na radiatorje termostatske ventile
Z namestitvijo termostatskih ventilov na radiatorje lahko poleg uravnavanja temperature glede na dejanske potrebe dosežete tudi občutne prihranke pri ogrevanju. Različni prostori namreč zaradi lege potrebujejo v različnih obdobjih dneva različno jakost ogrevanja, kar rešite z namestitvijo teh ventilov. Prednost je tudi v tem, da je njihova namestitev relativno poceni in ne predstavlja večjih stroškov kot recimo menjava oken (so pa prihranki manjši kot pri tem).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.