Magazin
526 ogledov

Tako odstranite madeže rdečega vina

rdeče vino Shutterstock
Skoraj nikoli se ne zgodi, da pri pitju rdečega vina ne bi nastala vsaj ena packa. Če ne prisegate na kemične odstranjevalce trdovratnih madežev, se jih lahko lotite na naraven način. A ukrepati je treba hitro.

Najbolje, da se z madeži spopadete takoj, ko ti nastanejo. Zapomnite si, da jih nikoli ne smete odstranjevati z drgnjenjem, saj se na ta način barvilo vpije še globje v tkanino, prav tako madeže vedno pivnajte iz zunanjega roba proti sredini - tako boste preprečili, da bi se večji madeži še bolj razširili. Poskusite s spodnjimi koraki:

  • Rdečih madežev se lotite z belim vinom, soljo, sodo bikarbono, gazirano mineralno vodo in vrelo vodo, vedno pa madež najprej nežno popivnajte s čisto krpo ali papirnatimi brisačkami.
  • Nato na madež nanesite malo belega vina in popivnajte s čisto krpo. Če madež ne izgine, ga pomočite še z gazirano mineralno vodo. Popivnajte.
  • Pri bolj trdovratnih madežih si pomagajte s sodo bikarbono ali soljo, ki madež vpijeta. Potresite jo po madežu, pustite učinkovati nekaj časa in odstranite.
  • Če imate opravka z manj občutljivimi tkaninami, ki jih lahko perete v vreli vodi, lahko madež odstranite tako, da tkanino napnete preko vedra, madež naj bo na sredini, natop pa ga prelijte z vrelo vodo.
  • Po vsaki metodi odstranjevanja madežev prt oziroma tkanino operite v hladni vodi in če se le da, posušite na zraku. Sušenje v sušilcu bi namreč v primeru, da madež ni popolnoma odstranjen, tega zaradi večje temperature za vedno zapečatil na tkanino.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.