Magazin
67708 ogledov

Tako pogosto morate prati posteljnino

Potenje postelja Profimedia
Toplo in vlažno okolje idealno za razmnoževanje pršic ...

Postelje lahko postanejo rezervoarji človeških celic, bakterij in telesnih izločkov. Vsak teden namreč ljudje odvržemo 15 gramov odmrle kože, veliko je pristane v postelji.

Povprečna postelja po analizah strokovnjakov vsebuje okoli deset milijonov pršic, kar ni presenetljivo, saj so topla in vlažna okolja idealna za njihovo razmnoževanje.

Odkrijte posteljnino

Strokovnjaki pravijo, da je treba rjuhe zamenjati vsak teden in jih oprati na 60 stopinj Celzija. Posteljnina mora biti vedo čista.Ob tem priporočajo, da vsako jutro odkrijete odejo in odprete okna spalnice, da omilite vlago.

Če se na beli posteljnini pojavijo temni madeži, se jih lahko madežev rešite tudi z limoninim sokom. Skupaj s sredstvom za pranje perila v stroj dodajte skodelico sveže iztisnjenega limoninega soka. Oblačila operite na istem programu in temperaturi, kot bi sicer.

Razno 03.04.14, limona, steklenica, eko, foto: shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Na začetku pranja lahko dodajte tudi dve žlici sode bikarbone v predel, v katerega običajno vlijete tekoči detergent za pranje perila. Če za pranje uporabljate prašek, dodajte sodo bikarbono med ciklom izpiranja.

Težko verjeti

Po britanski raziskavi kar 45 odstotkov ljudi nikoli ne opere vzglavnika ali prešite odeje, kljub temu da tretjino teže dve leti stare blazine predstavljajo pršice in odmrle kožne celice.

Pršice, kožne celice in celo glive, ki se nahajajo v posteljnini, lahko povzročijo nastanek alergij, kot je rinitis, in okužbe, kot je na primer konjuktivitis.

Odeje je nujno oprati vsaj dvakrat na leto in jih zamenjati vsakih pet let. Če ima odeja sintetično polnilo, jo operite na 60 stopinjah Celzija. Odeja s pernatim polnilom pa zahteva profesionalno čiščenje od dvakrat do trikrat na leto.

 

anja.scuka@zurnal24.si