Magazin
77 ogledov

Takoj umik otroka

Nasilje nad otrokom lahko vsakdo anonimno prijavi na straneh ministrstva za notr Žurnal24 main
Zgodbe otroštva. Projekt bo povezal mrežo oblik pomoči otrokom, žrtvam nasilja.
20 odstotkov mladoletnih otrok je po ocenah žrtev nasilja.

"Cilj projekta Zgodbe otroštva je takojšen umik otroka, ki je žrtev nasilja, dnevna psihosocialna podpora in kontinuirana psihoterapija," pravi Olja Pleš, predsednica Ženske svetovalnice, ki je projekt pripravila. Obstoječa mreža oblik pomoči mladoletnim žrtvam nasilja kljub dobri zakonski podlagi in utečenim protokolom ni dovolj povezana med sabo, razlaga Pleševa. "Poleg tega kakovostna pomoč ni dostopna otrokom po vsej državi enako," pristavlja.

40 varnih prostorov
V Sloveniji je skupaj 40 prostorov, kamor se žrtve lahko zatečejo, pomaga pa jim okoli 200 strokovnih delavcev in delavk. Zanje bo v okviru projekta na začetku prihodnjega leta organizirano usposabljanje po vseh slovenskih regijah.

Sodniški ne izobraževanju
"Za prvi krog usposabljanj bi zadostovalo od 30 do 50 tisoč evrov, želimo pa izpeljati še drugi, bolj praktični del," je razložila Pleševa. Načrtujejo tudi terapevtski tabor za otroke in mladostnike, žrtve nasilja. Po besedah Pleševe je ministrstvo za šolstvo nedavno zaključilo razpis za izobraževanje učiteljev in vzgojiteljev na tem področju. "Zadovoljni smo s konkretno strokovno pomočjo članov strokovnega sveta projekta Zgodbe otroštva, razočaranje pa vzbuja dejstvo, da se ravno sodniki in odvetniki, ki obravnavajo primere nasilja, ne želijo udeleževati usposabljanj za pomoč mladoletnim žrtvam nasilja," je sklenila. Samo lani je policija odkrila 772 mladoletnih žrtev nasilja, vendar je veliko še neodkritih zadev.

Pokličite pomoč
Nekaj telefonskih številk, na katere lahko na pomoč pokličejo otroci in mladostniki, žrtve nasilja:

  • SOS-telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja: 080 11 55
  • TOM-telefon: 080 12 34
  • ZA-TE:  01/234 9783
  • Sopotnik: 080 22 23
  • Samarijan: 116 123
  • Združenje proti spolnemu zlorabljanju: 080 28 80
  • več informacij na: http://www.tosemjaz.net/si/dodatne_informacije/
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.